Delež pozitivnih testov, ki je v petek zdrsnil pod 27 odstotkov, je bil v soboto 28-odstoten. "Dnevna incidenca raste, a počasneje. Gorenjska je še naprej najbolj prizadeta regija," je tvitnil Kacin. Iz bolnišnic so v soboto po njegovih podatkih odpustili 23 ljudi, medtem ko je vlada kasneje tvitnila, da je bilo iz bolnišnic odpuščenih 34 ljudi.

Po Kacinovih podatkih so v Kranju odkrili 63 okužb, na Jesenicah 25, v Radovljici 21, v Cerkljah na Gorenjskem pa 11. Izpostavil je še Kamnik z 38 okužbami, Domžale z 28, Komendo z 11, Slovensko Bistrico z 28, Grosuplje s 23, Velenje z 22 ter Ilirsko Bistrico z 18 okužbami. V Ljubljani so, kot je objavil Kacin, potrdili 215 okužb, v Mariboru pa 10.

Univerzitetni klinični center Ljubljana je v zadnjih 24 urah sprejel 21 novih pacientov s covidom-19, skupaj pa je pri njih trenutno 209 takšnih bolnikov, kar je dvakrat toliko kot jih je bilo na vrhuncu prvega vala v vseh bolnišnicah hkrati, so zapisali na Twitterju.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno skupno 22.501 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 1074.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 35.649 primerov okužb, umrlo je 363 bolnikov s covidom-19.

V UKC Ljubljana zaradi vse več covidnih bolnikov dodatne namestitve

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer zaradi vse več covidnih bolnikov odpirajo nove lokacije za njihovo namestitev, so danes dozdajšnjim mestom dodali klinični oddelek za gastroenterologijo. Ta se je pridružil mestom na infekcijski, ortopedski, stari in novi pediatrični kliniki ter v bolnici Petra Držaja.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je danes povedal, da aktivno pripravljajo tudi nove lokacije, tako da zdaj intenzivno potekajo dela na teh deloviščih. Uspešno pa napredujejo tudi dela tam, kjer pripravljalo več postelj s centralnim nadzorom, tako da bodo lahko tudi v primeru neslutenih razsežnosti epidemije lahko poskrbeli za bolnike, je dejal v izjavi, ki so jo poslali z UKC Ljubljana.

Slovenski vojski in Slovenskim železnicam pa se je zahvalil, saj so z njihovo pomočjo v soboto v nekaj urah premestili rentgensko napravo iz bolnišnice Role 2 pred infekcijsko kliniko, kjer že potekajo inštalacijska dela. Tako računajo, da bodo že v ponedeljek začeli delati s to rentgensko napravo in omogočili bolj varno obravnavo bolnikov na infekcijski kliniki.

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru pa so vzpostavili telefonsko številko za informacije svojcem glede bolnikov na Covid enoti za intenzivno terapijo. Kot so sporočili prek Twitterja prosijo svojce, da pošljejo sporočilo na 031 762 896, zaposleni na enoti pa jim bodo vrnili klic.