V enoti na Petrovem Brdu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem preostalim in tudi zaposlenim. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je okuženih 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra.

"Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe," so zapisali.

V domu upokojencev Nova Gorica pa so po zadnjih podatkih in odvzetih brisih vseh, tudi zaposlenih, okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Se je pa okužba pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih pet starostnikov in eden zaposleni, so dodali v regijskem štabu civilne zaščite.

Beović: Na vrhuncu tega vala epidemije predvidoma do 1200 hospitaliziranih

V petek je bolnišnično oskrbo zaradi covid-19 potrebovalo 779 ljudi, kar je 76 več kot dan prej. Po besedah epidemiologinje Bojane Beović je rast pričakovana. Število hospitaliziranih se bo po pričakovanjih dvignilo do 1200 ob upoštevanju, da bodo vladni ukrepi prijeli. Intenzivno nego bi na vrhuncu tega vala potrebovalo med 200 in 300 bolnikov.

"To so številke, ki se bodo še nekaj časa višale, ne glede na to, ali bi ukrepi postajali učinkoviti," je danes za STA povedala Beovićeva. Pojasnila je, da je podatek o številu novih okužb še vedno "kar zanesljiv" kljub temu, da so priporočili nekoliko drugačno testiranje. A število dnevnih testov še ni posebej znižano, je dodala in pojasnila, da stanje epidemije lahko tako še vedno spremljamo po številu testiranih.

"Statistiki nas opozarjajo, da gre lahko za nihanja. Ali gre za dnevna nihanja ali pa smo dosegli plato in se bo krivulja počasi obrnila navzdol, bomo videli v naslednjih dneh," je dodala.

V petek se je sicer v Sloveniji na novi koronavirus testiralo 6710 ljudi, okužbo so potrdili pri 1796. Delež pozitivnih testov je tako zdrsnil pod 27 odstotkov, je danes na Twitterju objavil vladni govorec Jelko Kacin. Umrlo je 23 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 779 bolnikov, od tega 122 na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa so odpustili 67 ljudi.