Kranjčan, katerega ime na Facebooku se glasi Gasper Bizjak, je včeraj popoldan objavil video posnetek, ki ga je do tega trenutka podelilo že več kot tisoč dvesto preostalih uporabnikov. V pripisu je opisal izkušnjo svoje družine z lokalnimi oblastmi, ki preizprašuje dinamiko med obveznim nošenjem mask na prostem in prehranjevanjem na prostem, ki zaenkrat še ni prepovedano. »Inšpektorju, ki oglobi družino v centru Kranja, ker jedo rogljičke na javni površini (naokoli nobenega, z maskami na vratu) sporočam, da razumem njegovo prepotentnost. Ko »prave« potence ni več, ostane samo še izživljanje nad civilisti. Dvomim sicer, da jo je kdaj imel. Za bruhat. Bi mu povedal osebno, ga čakam pred občino; pa se skriva na terenu. Počakam pošto,« je zapisal v jeznem tonu.

V javni Facebook skupini Skupina podpore Ivanu Galetu se je oglasila tudi uporabnica Katja Bizjak Kralj, ki je glede na napisano Bizjakova žena. »Samo v vednost... zunaj na sprehodu ne smete jest kifeljcka! Danes v centru Kranja, kjer ni bilo zive duse, sva si z mozem dovolila razdeliti rogljic, ki ga nasa dojencica v vozicku ni mogla vec pojest. Masko sem si dala pod brado in pozulila tisto tretjino rogljica. Do nas pristopi 6 oseb (2 policista, 2 redarja in 2 inspektorja). Nisem se do konca prezvecila, ko nas popisejo, razlozijo kaj vse krsimo in pricakujemo placilni nalog... 800 eur ker smo na javni povrsini, kjer dalec okoli ni bilo nobenega, jedli rogljicek! 9 let star sin, z masko na obrazu, se je tresel od strahu,« objavljamo njen zapis v izvornih besedah.

Na Bizjakovem videoposnetku lahko slišimo tudi dialog. »Ko rogljiček ješ in date kazen, to pa ni normalno, no. To je pa represija totalna, se vam ne zdi?,« na kar policist odgovarja, da le opravljajo svoje delo. »Skos nosimo maske, če pa ješ rogljiček in nobenega ni naokoli, sorry, to je represija, to ni normalno,« se odzove Bizjak. Kranjske policiste je v pripisu posnetku sicer tudi pohvalil »za pozitiven odnos in prenašanje takih osebkov, s katerimi so dolžni paradirati skozi mesto«.

Maske, prehranjevanje in kajenje

Kako točno je tekel naveden dogodek, ne vemo. Spomnimo pa lahko, da je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant na tiskovni konferenci 15. oktobra, na kateri so vladni predstavniki predstavljali takrat uveden odlok s spremembami ukrepov (ki zajema tudi obvezno nošenje mask na prostem z določenimi izjemami), odgovarjala na vprašanje o kajenju na prostem. Takrat je navedla, da kajenje na prostem sicer ni prepovedano in velja zanj podobno kot za prehranjevanje - da ga torej ne moremo opravljati hkratno s tem, da imamo na obrazu masko.

Na vprašanje o dinamiki med prehranjevanjem in nošenjem zaščitne maske na prostem se je Bregantova odzvala tudi na današnji vladni tiskovni konferenci, kjer je dejala, da bi si osebno želela, da bi bili ljudje bolj usmerjeni v to, zakaj maske nosimo in kakšna je njihova dobrobit. »Lahko povem, kar sem videla na ulicah. Ljudje hodijo po ulici s sendvičem in kavo brez maske, v gruči. To gotovo ni način, kako se izognemo nošnji maske in to ni ustrezno. Seveda, če ste pa zunaj v parku sami in želite nekaj pojesti, potem pa s tem ni večjih težav,« je pojasnila.

Odzvali so se tudi z zdravstvenega inšpektorata

Na dogodek so se odzvali tudi v zdravstvenem inšpektoratu, in sicer so potrdili, da so v Kranju nadzor javnih površin opravljali dva inšpektorja Zdravstvenega inšpektorata RS, občinski redar ter dva kranjska policista. Eden izmed inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da »jesta rogljiček«. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družabnem omrežju Facebook. Kot so zapisali, inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa. Izrek ukrepa bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo.

Zaradi življenjskosti in smiselnosti izvajanja predpisa o nošenju zaščitnih mask na prostem je dopustno, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo, so pojasnili. A le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji od drugih oseb, so opozorili. »Pri gibanju brez maske namreč obstaja večja potencialna možnost širjenja virusa, zato je ob gibanju na vseh krajih, kjer se zadržuje večje število ljudi, med katere sodijo tudi mestne središča, potrebno dosledno spoštovati zapoved nošenja maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza,« so še zapisali na inšpektoratu.

»Če smo na ulici in želimo hrano pojesti in če je lakota tako velika, je bolje iti sam v park in tam použiti. Trenutek brez maske je lahko sporen trenutek. Naj se prehranjevanje, če ni v družinskem krogu, dogaja individualno,« je na današnji vladni tiskovni konferenci opozoril vladni govorec Jelko Kacin.