Po pošti ali osebno je doslej volilo že skoraj 81 milijonov ljudi, kar je več kot polovica celotne volilne udeležbe leta 2016. Rekordna volilna udeležba zadnjih 50 let je bila leta 2008, ko sta se za predsedniški položaj potegovala Barack Obama in John McCain. Takrat se je volitev udeležilo 61,5 odstotka volilnih upravičencev. Vse druge volitve v zadnjih pol stoletja so imele manjšo udeležbo.

Demokrati na predčasnih volitvah krepko prekašajo republikance, ki računajo, da bodo z veliko udeležbo na dan samih volitev prihodnji torek nadoknadili in presegli razliko. Republikanci imajo 2,5 milijona prostovoljcev, ki so oboroženi s seznami njihovih volivcev in množično agitirajo za udeležbo na volitvah.

Podobno počnejo demokrati, ki jim je doslej uspelo prepričati večji del svojih volivcev, naj volijo po pošti. Po novem jih tudi pozivajo, naj glasovnice ne zaupajo pošti, ampak jih sami odnesejo v posebne nabiralnike za glasovnice. Pošta se je sicer pohvalila, da je doslej preposlala 122 milijonov glasovnic. Tako praznih na naslove volivcev kot izpolnjenih na volišča.

Biden zaenkrat v prednosti

Po pošti je doslej volilo 52,4 milijona ljudi, osebno pa 28,3 milijona. 20 držav, ki poročajo o strankarski pripadnosti zgodnjih volivcev, ugotavlja, da je doslej volilo 18,3 milijona demokratov, 11,6 milijona republikancev in 8,9 milijona neodvisnih ter 250.000 volivcev tretjih strank in kandidatov.

Trump zaostaja v anketah za Bidnom in skuša to nadoknaditi z intenzivno udeležbo na zborovanjih. V četrtek je nameraval iz Tampe še v Severno Karolino, vendar ga je pregnala tropska nevihta Zeta. V soboto bo imel kar tri zborovanja v Pensilvaniji, ki med odločilnimi državami vse bolj izstopa kot najodločilnejša. Potem gre spet na Florido, sledijo Michigan, Georgia in ponovno Pensilvanija.

V ZDA je pandemija novega koronavirusa v ZDA izpraznila gledališča in zabaviščne parke, vendar imajo Trumpovi privrženci svoja zborovanja. Prihajajo v tisočih ne glede na mraz ali vročino, še manj na pandemijo. Zaščitne maske nosijo le tisti, ki so neposredno za Trumpovim odrom.

Vse skupaj izjemno skrbi ameriške zdravstvene strokovnjake, ki sedaj zaradi naraščanja primerov Američane svarijo pred velikimi družinskimi srečanji na zahvali dan 26. novembra. Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci nenehno svari, da so takšna zborovanja, kot so Trumpova, naravnost idealna za širitev virusa.

V ZDA se je minuli teden okužilo 500.000 ljudi, sedaj na dan spet umira povprečno po 805 ljudi, borzni indeks Dow Jones pa je zaradi pomanjkanja drugega stimulacijskega zakona in naraščanja okužb ter smrti v četrtek padel za 900 točk.

Trump zaradi tega naraščanja borznih indeksov v času svoje vladavine ni omenjal, se je pa veselil poročila o 33,1-odstotni rekordni gospodarski rasti v tretjem četrtletju letošnjega leta. Ta je seveda prišla po prav tako rekordnem 31,4-odstotnem padcu v drugem četrtletju. Zaradi naraščanja okužb in ponovnega uvajanja varnostnih ukrepov je analitike sedaj strah, da bo rast v zadnjem letošnjem četrtletju morda spet negativna.

Biden je v četrtek dejal, da če gre Florida k demokratom, potem je zgodbe konec. Trumpovo veselje nad gospodarsko rastjo je skušal skaziti s komentarjem, da se je okrevanje ustavilo, tisto malo okrevanja, kar ga je, pa pomaga le bogatim.

Biden ne potuje toliko kot Trump in njegova zborovanja so bolj umirjena z manj udeleženci in socialno distanco ter zaščitnimi maskami. V načrtu ima še obisk Iowe, Wisconsina in Michigana, kjer se mu bo v soboto pridružil nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Do volitev bo obiskal še Minnesoto za vsak primer, da mu je Trump ne izmakne, kot je leta 2016 demokratom izmaknil Wisconsin, Michigan in Pensilvanijo. Če Biden vrne te tri države v demokratski tabor, je to dovolj za zmago, tudi če vse drugo ostane enako kot leta 2016.

Poleg vodstva v anketah ima Biden pred Trumpom tudi ogromno prednost v denarju. Na Floridi na vsak Trumpov televizijski oglas pridejo trije Bidnovi. Razlog za intenzivna Trumpova potovanja je tudi zastonj reklama, ki jo dobi s poročanjem lokalnih medijev o njegovem obisku.