V Nici je v cerkvi Notre-Dame in pred njo včeraj ob 9. uri zjutraj prišlo do še enega islamističnega terorističnega napada z nožem, že tretjega v Franciji v mesecu dni. Najprej je v cerkvi moški, ki je vzklikal, da je bog velik, zaklal žensko, nato pa prerezal vrat cerkovniku. Drugo žensko je z nožem smrtno ranil pred cerkvijo, umrla je v bližnjem baru. Policisti so prišli zelo hitro, ko je očividec sprožil alarm, ki je del sistema za varovanje pred terorističnimi napadi. S kroglami so hudo ranili napadalca, ki jim je grozil, in ga prepeljali v bolnišnico.

Oblasti so včeraj sporočile, da gre za 21-letnega Tunizijca Brahima Aouissaouija, ki je prišel v Francijo pred enim mesecem prek italijanske Lampeduze, pri njem pa so našli dokumente Rdečega križa. Prej je živel v tunizijskem pristaniškem mestu Sfax, 130 kilometrov od Lampeduze, v Nico pa je prišel v sredo z vlakom iz Pariza. Ne Francija ne Tunizija ga nista imeli na seznamu sumljivih oseb. Tunizijske oblasti so včeraj zaslišale člane njegove družine.

Isti dan še štirje incidenti

Nica, ki jo je včeraj popoldne obiskal predsednik Emmanuel Macron, je bila že 14. julija 2016 prizorišče enega najgrozljivejših terorističnih napadov, ko je islamski fanatik s tovornjakom zapeljal na sprehajališče in ubil 86 ljudi, 458 pa jih je ranil. Pred dvema tednoma pa je Francoze vznemirilo obglavljenje učitelja zgodovine Samuela Patyja v okolici Pariza, potem ko je nekaj dni prej osnovnošolcem kazal karikature preroka Mohameda.

Macron je po umoru učitelja napovedal boj tudi islamistom. Če velika večina teh nasprotuje nasilju, se islamski teroristi vendarle rekrutirajo iz njihovih vrst. Desničarski župan Nice Christian Estrosi, ki sicer podpira Macrona, je po včerajšnjem pokolu pozval k uničenju »islamofašizma«.

»V teh težkih trenutkih za našo državo, v preizkušnjah, skozi katere gre, lahko samo pozovem predstavnike naroda k enotnosti in povezanosti,« pa je dejal premier Jean Castex, ko je v skupščini sredi razprave o zaprtju javnega življenja zaradi pandemije izvedel za napad v Nici. Po minuti tišine je pohitel na krizni sestanek na notranje ministrstvo, zatem pa razglasil najvišjo stopnjo nevarnosti terorističnega napada.

Samo nekaj ur pozneje so policisti v Lyonu po prijavi prijeli Afganistanca, ki naj bi se z dolgim nožem pripravljal na napad. Malo pred tem so prav tako v Lyonu prijeli človeka, ki je grozil mimoidočim. Na francoskem konzulatu v Džedi v Savdski Arabiji je prišlo do napada z nožem na varnostnika, ki je moral zato v bolnišnico. V Avignonu pa je duševno neuravnovešeni skrajni desničar s pištolo grozil muslimanu. Ko pa je šel z njo še proti policistom, so ga ti ubili.

Turčija obsodila napad

Napadi v Nici in drugod bi lahko bili odgovor na Macronove izjave, v katerih zavrača prepoved karikatur o Mohamedu, kar je v zadnjem tednu izzvalo proteste na številnih koncih islamskega sveta, kot tudi bojkot francoskih izdelkov. V Turčiji je k temu pozval predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ob vse hujšem zaostrovanju med Parizom in Ankaro pa je pomembno, da je tako kot mnogi politiki po svetu napad obsodil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. »Jasno je, da se ti, ki so zagrešili tak divji napad na svetem mestu, ne morejo navdihovati z verskimi, človeškimi ali moralnimi vrednotami.« Izrazil je »solidarnost s francoskim ljudstvom nasproti terorizmu in nasilju«.

Mahathir Mohamed, ki je bil 24 let malezijski premier, pa je po pokolu v Nici zapisal, da imajo muslimani pravico pobijati Francoze. Twitter je na zahtevo Francije zapis umaknil.