S pooblastilom prvakov četverice opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB je potencialni novi mandatar Jože P. Damijan v sredo trem koalicijskim strankam, SMC, DeSUS in NSi, poslal vabilo k sodelovanju v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Ob tem jim je posredoval tudi predlog programskih prioritet morebitne nove koalicije.

Štirje programski stebri

»Veseli me, da so v vsega treh tednih štiri opozicijske stranke dosegle tako visoko stopnjo soglasja in da smo se poenotili o ključnih programskih prioritetah nove vlade do volitev 2022,« je danes poudaril Damijan. Programski dokument temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju. V desetih prioritetnih projektih pa se je četverica opozicijskih strank med drugim uskladila, da bo finančno okrepila javni zdravstveni sistem, ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, ustanovila stanovanjsko-oskrbni infrastrukturni sklad, za upokojence uvedla brezplačni mestni prevoz… Šest projektov naj bi predlagali partnerji, ki bi se četverici opozicijskih strank še pridružili.

Damijan pričakuje, da bodo koalicijske stranke, ki so jih povabili k sodelovanju, predloge preučile in da se bodo o njih izrekli organi teh strank. »V spremnem pismu predsednikom sem zapisal, da se zavedam njihovega položaja, da pa ne vidim ovire, da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja,« je poudaril Damijan. Alternativa, ki jo ponujajo, bi po njegovi oceni bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh. Napoveduje tudi ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, ter usmerjenost v prihodnost in razvoj.

Počivalškove misli so pri ljudeh

V SMC, NSi in DeSUS so do pobude zadržani. Krščanski demokrati so poudarili, da je njihov fokus v tem trenutku posvečen reševanju zahtevne zdravstvene in gospodarske situacije, v kateri se je država znašla zaradi koronavirusa. »Ker pa je dialog za nas vedno bil in je pomemben del aktivnosti za skupno dobro, se bomo vabilu na pogovor odzvali,« so dodali v NSi. Opozicija sicer na to, da bi jim Janšo pomagali zrušiti krščanski demokrati, ne računa preveč. Njeno upanje je usmerjeno k DeSUS in stranki SMC. Tudi pri slednji pa vidijo malo možnosti, da bi k novi koaliciji pristopila pod vodstvom sedanjega predsednika Zdravka Počivalška in s celotno poslansko ekipo. Zato se bodo po vsej verjetnosti osredotočili na prepričevanje posameznih poslancev SMC.

Počivalšek je sicer danes na facebooku zapisal, da se bodo do Damijanovega pisma opredelili v doglednem času. »Glede na to, da je podpisnik pisma en sam, upamo, da gre res za skupno akcijo štirih strank,« pa je podvomil o enotnosti opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB. Ob tem je ponovil, da se zdi SMC čas, ki so ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren. Ukvarjanje s seboj v razmerah, ko je država v krču zaradi epidemije, je namreč po mnenju SMC najmanj nujno početje. »Naši napori so zdaj pri ljudeh, ki zaradi zdravstvene in drugih stisk trpijo in od nas pričakujejo dejanja, ne besed,« je skrb za ljudi izpostavil Zdravko Počivalšek.

Najbolj naklonjeni se zdijo novi koaliciji v DeSUS, v večji meri sicer na terenu kot pa njihovi poslanci. Vendar pa naj pred imenovanjem novega predsednika, kar naj bi izpeljali konec prihodnjega meseca, kakšnih odločitev ne bi sprejemali. Damijan je sicer v intervjuju za Večer ocenil, da volilni kongres DeSUS malce podaljšuje zadevo.

»Težko je pričakovati, da se bo stranka opredelila do vstopa v neko drugo koalicijo, preden to predebatirajo in potrdijo na samem kongresu. Če bi se DeSUS pa tudi SMC odločila vstopiti v to koalicijo, bi lahko bila sredi decembra izglasovana konstruktivna nezaupnica, sredi januarja pa bi že lahko začela delovati nova vlada,« je dejal Damijan.