Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski konferenci uvodoma dejal, da bosta v prihodnjih dneh po potrebi večkrat dve novinarski konferenci. Razmere po Evropi so namreč čedalje bolj resne in hitro spremenljive. Predsednik vlade Janez Janša je v luči zaostrenih razmer danes med drugim obiskal UKC ljubljana in se seznanil z dosedanjimi odločitvami, načrti in realizacijo povečanja števila nujno potrebnih dodatnih postelj.

Krivulja okuženih strmo narašča

Tako na ravni Slovenije kot Evrope medtem že dalj časa poteka razprava o spremembi načina testiranja, in sicer v smeri bolj učinkovitega in hitrejšega testiranja, tudi s pomočjo tako imenovanih antigenskih oziroma hitrih testov. Vodja svetovalne skupine pri zdravstvenem ministrstvu Bojana Beovič je dejala, da se je Slovenija znašla znotraj izjemno močnega vala novega koronavirusa. »Ne glede na naše priprave in zavedanje, kaj se pripravlja, je situacija vendarle zelo težavna za obvladovanje. Zaenkrat vseeno uspevamo kar dobro obravnavati vse bolnike, ki imajo covid-19, pa tudi vse tiste, ki tako nujno kot covid bolniki potrebujejo zdravstveno pomoč.«

Krivulja okuženih se sicer vsak dan strmo dviguje. Tisto, kar pa nas po besedah Beovič pravzaprav posebej skrbi, pa niso oboleli za covid-19, ampak tisti hudo bolni, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Pri tem smo že včeraj presegli številko 600, od tega pa jih okoli 100 takšnih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Zelo verjetno se bo to število v naslednjih dneh kljub ukrepom v tem vmesnem obdobju še povečevalo. »V Sloveniji bomo imeli 1000 bolnikov, ki nujno potrebujejo oskrbo v bolnici zaradi ene same diagnoze, zaradi ene same bolezni, kar je res posebna situacija,« je še dejala Beovič. Po ocenah je danes v Sloveniji okužena ena na vsakih 33 oseb.

V večinskem delu Slovenije se ob tem na odvzem brisa za testiranje čaka nekaj dni, poleg tega pa veliko število testov pomeni, da niso dovolj hitro narejene preiskave pri tistih ljudeh, ki bi nujno hitro potrebovali ta izvid. Slovenija je namreč v primerjavi z nekaterimi drugimi državami v zadnjih dneh znatno povečala število testiranj. V tem pogledu smo si podobni z Italijo, sicer pa testiramo več kot Avstrija in Nemčija ter precej več kot Hrvaška. Problem, ki ga je izpostavila Beovič, je, kako zagotoviti hiter izvid za tiste, pri katerih je v primeru okužbe pričakovati težji potek bolezni, in za tiste, ki so v stiku z velikim številom oseb.

Hitri testi bodo razbremenili laboratorije

V nadaljevanju je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pojasnil, da je razmah epidemije pokazal, da smo pri načinu testiranja, ki ga trenutno uporabljamo povsod po svetu, dosegli mejo, ki ni več vzdržna. »Po vsem svetu prihaja do pomanjkanja reagentov in plastičnih pripomočkov, ki se uporabljajo za testiranjeTak način testiranja torej ni več vzdržen ne glede na razvitost posamezne države,« opozarja Petrovec.

Z vidika tehnologije pa so se z razvojem epidemije in novimi spoznanji na področju testiranja zgodili pomembni preboji. Antigenski testi za razliko od molekularnih ne dokazujejo genoma virusa, ampak njegove fizične delčke, ki jih tak test zazna. Obstajata dve vrsti AG testov, eden je tako imenovan hitri test, drugim pa lahko po besedah Petrovca rečemo masivno uporabni testi.

Ti testi so že na voljo, strokovna skupina jih je že ocenila. Smo tako rekoč nekaj dni od tega, da jih začnemo varno uporabljati. Še boljša novica pa so prihajajoči AG testi, ki bodo na voljo vsem zdravstvenim ustanovam, ki imajo svoje biokemične laboratorije. Omogočali bodo testiranja v veliko večjem številu, in sicer za vse, ki bodo to potrebovali na točki vstopa. S tem bodo razbremenjeni mikrobiološki in molekularni laboratoriji, bolnikom pa bo omogočeno, da se testirajo blizu kraja, kjer živijo. Rezultati bodo na voljo v veliko krajšem času, govorimo namreč o hitrih testih, ki dajo izvid v roku ene ali dveh ur. Prav tako zaenkrat ni na vidiku morebitnega pomanjkanja pri materialih, kar pomeni, da bo mogoče število dosedanjih testiranj še bistveno povečati.

Vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19

Preberite tudi današnji prispevek: Včeraj potrdili 2605 okužb, okuženih skoraj 35 odstotkov testiranih.