To bi lahko bil najbolj smrtonosen napad na civiliste od začetka spopadov med sosedama zaradi Gorskega Karabaha pred enim mesecem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovalec azerbajdžanskega predsednika Hiket Hadžijev je sporočil, da so armenske oborožene sile z raketami napadle kraj Barda in prostore tožilstva. Pri tem je umrlo 19 civilistov, 60 pa jih je ranjenih.

Armensko obrambno ministrstvo je očitke zavrnilo. »Izjava azerbajdžanskega obrambnega ministrstva, da so armenske oborožene sile domnevne napadle mesto Barda z raketami smeč, niso utemeljene in neresnične,« je sporočila tiskovna predstavnica Šušan Stepanjan.

Že v torek je Baku poročal, da so v armenskem napadu na območje Barda umrli štirje civilisti, med njimi otrok. Erevan je podobno kot danes zavrnil očitke.

Od novega izbruha nasilja pred enim mesecem je umrlo že več kot sto civilistov na obeh straneh. Kljub več poskusom prekinitve ognja, ti dogovori propadejo že v nekaj urah po uveljavitvi.

Spor med državama zaradi gorate, odročne regije, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njej živijo pretežno Armenci, je star že desetletja. Potem ko je krvava vojna v 90. letih prejšnjega stoletja terjala kar 30.000 življenj, sta državi leta 1994 le dosegli prekinitev ognja, s katero so se razmere bolj ali manj umirile. Zadnja zaostritev spopadov je najhujša po letu 2014.