Ta kremasta omaka je čudovita s polento – okusi se lepo dopolnjujejo, odlična pa je tudi z rižem, njoki, testeninami ali pire krompirjem.

Omako lahko pripravite tudi vnaprej in jo pred serviranjem pogrejete, zamrzovanja pa ne priporočamo.

Leča, ki spada med stročnice, je odlična v vseh barvah. Poznamo zeleno, črno, rjavo in rdečo. Ker je polna beljakovin in vlaknin ter vsebuje malo kalorij, je odlična izbira za zdravo prehranjevanje. In ni le zdrava, ampak tudi dobra. Prilagamo nekaj receptov, v katerih leča vseh barv enostavno blesti, zato jih hitro poskusite:

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo

Kremna zelenjavna juha z lečo

Curry iz rdeče leče na belem rižu

Lečina solata s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom

Juha z rdečo lečo in začimbami

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za lečino omako:

1 srednje velik por

4 stroki česna

olivno olje ali ghee

1/2 žličke kumina (NE kumine!)

1/2 žličke začimbne mešanice harisa

2 pesti špinače

1 rdeča paprika

1 žlica kurkume

120 g suhe zelene leče

0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

sol

poper

1 šopek svežega peteršilja

1 dcl kokosovega mleka (ali sladke smetane ali smetane za kuhanje)

Sestavine za polento:

150 g instant polente

sol

1 košček masla

550 g vrele vode

PRIPRAVA

Por narežite na kolute, česen pa sesekljajte. Na segretem olju najprej minuto pražite por, potem pa dodajte česen, kumin in hariso. Premešajte in pražite še minuto ali dve, da se česen zmehča, a ne obarva, nato pa dodajte še na kocke narezano papriko in kurkumo. Pražite še minuto ali dve.

Na popečeno zelenjavo stresite splaknjeno lečo in premešajte, zalijte z jušno osnovo in kuhajte toliko časa, da se leča skuha (čas kuhanja preverite na embalaži). Omako občasno premešajte. V omako s kuhano lečo dodajte špinačo, premešajte, dolijte še kokosovo mleko in kuhajte še 10 minut, da se naredi kremna omaka.

V vmesnem času skuhajte polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo približno 3x več kot polente) med nenehnim mešanjem z metlico stresite polento. Kuhajte nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Na koncu v polento umešajte še maslo.

Polento servirajte na krožnik, jo prelijte z omako in okrasite s sesekljanim svežim peteršiljem ter postrezite.