Družina Walterja Wallaca je v ponedeljek poklicala na nujno številko, da prikliče reševalce, naj ga odpeljejo na zdravljenje. Prišla sta dva policista in ga ustrelila, ko je stopal proti njima in se ni odzval na ukaze, naj vrže nož na tla.

Policista sta se drla, naj vrže nožna tla, ljudje okrog skupaj z Walterjevo mamo pa so se drli na policista, naj ne streljata, ker ga poznajo in ni nevaren. Za vsak primer sta streljala in 27-letnika preluknjala z desetimi streli.

Župan Jim Kenney je v ponedeljek zvečer izjavil, da bo izvedena temeljita preiskava dogodka in izrazil sožalje družini ustreljenega, ki je prepričana, da mladeniča ni bilo treba pokončati. Sožalje sta izrazila tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in podpredsedniška kandidatka Kamala Harris.

V izjavi sta ljudi pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje. »Nič ne more opravičiti nasilja. Ropanje ni protest, ampak zločin in odvrača pozornost od resničnih tragedij,« sta izjavila.

Policija je v ponedeljek zvečer aretirala okoli 90 ljudi, najmanj 30 policistov pa je končalo v bolnišnici, saj so ljudje nanje metali kamenje, steklenice in druge zadeve.

Spopadi v Philadelphii za demokrate prihajajo ob nepravem času, saj je Pensilvanija ključna država za zmago na predsedniških volitvah, demokrati pa brez velike volilne udeležbe v velikih mestih, kot je Philadelphia, ne morejo zmagati, ker je podeželje republikansko.

Teden dni pred tem je policist streljal v vozilo 19-letnega Marcellisa Stinnetteja v Waukeni severno od Chicaga. Njegova zaročenka trdi, da so streljali brez razloga in 19-letnika pustili na tleh izkrvaveti. Policija trdi, da je skušal pobegniti policijski kontroli. Dekle je bilo ranjeno in tako kot ustreljeni neoboroženo.

Protesti v ZDA potekajo vse od maja, ko je policist v Minneapolisu med aretacijo zadavil Georgea Floyda. »Amerika, kdaj se bo to končalo? Koliko temnopoltih še morajo ubiti zaradi policijske surovosti, pretirane sile, sistematičnega rasizma in namerne brezbrižnosti?« je dejal Ben Crump, ki zastopa številne družine ustreljenih.