V bolnišnicah se zdravi 612 covid bolnikov, na novo so jih v torek sprejeli 113, v domačo oskrbo pa odpustili 54. V enotah za intenzivno terapijo se jih zdravi 99, na novo so v te enote sprejeli 12 bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi aktivnih 18.269 okužb, medtem ko je bilo v 14 dneh potrjenih 872 okužb na 100.000 prebivalcev.

V torek je bil pozitiven vsak tretji test oz. 34,9 odstotka vseh opravljenih testov, je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin. Po njegovih besedah zaradi veliko novih okužb epidemiologi ne morejo vse novo okužene poklicati takoj, zato prihaja do zamud. Povprečna zamuda je dva dneva. Podrobnosti bo v četrtek na novinarski konferenci sporočila epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse, ki imajo pozitiven izid testa, naj na klic epidemiologa počakajo doma, je pozval. Kolikor je le mogoče, naj se osamijo. Spomnijo pa naj se tudi, s kom vse so se družili.

O šolah najkasneje v četrtek zvečer

Na novinarsko vprašanje, ali so na mizi kakšni novi ukrepi, je dejal, da se bo vlada v četrtek zvečer na Brdu pri Kranju odločala o morebitnem podaljšanju veljavnih ukrepov. V četrtek popoldne bo potekal tudi sestanek na evropski ravni in po tem sestanku se bo vlada odločala naprej. »Zagotovo bomo precej ukrepov podaljšali,« je ocenil. V petek pa bodo na novinarski konferenci člani vlade predstavljali ukrepe s svojih področij.

Ravnateljem, ki si želijo izvedeti, kako bo pouk potekal naprej, odgovarja, da se bo vlada o tem odločila najkasneje v četrtek zvečer. Z odločitvijo bodo seznanjeni vsi ravnatelji. Stroka se bo po njegovih besedah sicer odločila na podlagi epidemioloških podatkov. Delodajalce je pozval, da so tenkočutni in razumevajoči do zaposlenih z majhnimi otroki. Vrtci so namreč večinoma zaprti, nekateri starši pa tudi ne želijo, da gre otrok v vrtec zaradi nevarnosti okužbe.

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o razširitvi omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na 24 ur, pa je zatrdil, da ta možnost ni obravnavana.

Glede zaščitne opreme za zaposlene v domovih za starejše je zagotovil, da je je dovolj. »Razmere so pod nadzorom, tako da v bližnji prihodnosti ni pričakovati težav z zaščitno opremo,« je dejal.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je pozval k nujnosti upoštevanja ukrepov. »Vlada lahko zapira vse, a če se ljudje ne bodo držali ukrepov, je to zaman. Prosim, ne žingajte ga v kleteh. Držite se zase, imejte čim manj kontaktov, to bo ustavilo virus,« je dejal in opozoril, da tudi otroci prenašajo virus, zato se naj tudi najmlajši držijo zase.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa je povedal, da letos ne bo obiskal groba svojih staršev. »Letošnji dan vseh svetih bo tako kot velika noč precej drugačen. Vabim vas, da zasebno ali s člani svoje družine obiščete samo grobove v svoji župniji oziroma občini,« je povedal. » Prosim vas, da se izognete obiskovanju prijateljev v drugih gospodinjstvih. Naredimo letos to osebno žrtev in se držimo vladnih ukrepov,« je še dejal.

Na novinarski konferenci so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman ter vladni govorec Jelko Kacin.

Na popoldanski novinarski konferenci bosta sodelovala vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, je napovedal Jelko Kacin.

Odkrili za 30 odstotkov manj raka

Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji še vedno narašča, je včeraj zvečer v Odmevnih na Televiziji Slovenija dejal Aleš Rozman. Po njegovih besedah tako za zdaj ne kaže, da bi število okužb začelo upadati. »Upamo, da bi se število okuženih konec tedna začelo počasi umirjati in doseglo neki plato. Takrat namreč pričakujemo, da bodo zadnji ukrepi začeli delovati,« je še dejal v Odmevih.

Opozoril je še, da je bilo zaradi epidemije odkritega za 30 odstotkov manj raka. Kot je dejal, že zdaj opažajo, da prihajajo ljudje na prvo diagnostiko z vse bolj napredovanimi oblikami rakavih obolenj.