Stanje v bolnišnicah ostaja zelo resno, število oseb s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še naprej povečuje. Takšnih bolnikov je 56, včeraj pa je bilo iz bolnišnic odpuščenih 42 oseb. Na intenzivni negi se zdravi 86 oseb, 13 jih je včeraj umrlo. »Ukrep omejitve gibanja na občine, ki je v veljavo stopil danes zjutraj, bo rezultate in znižanja števila novookuženih prinesel šele čez nekaj dni. Omejevanje stikov je, kot že ves čas ponavlja stroka, trenutno najbolj učinkovit način zamejevanja širjenja virusa,« je številke in nove ukrepe komentiral Kacin. Vladni govorec je znova opozoril na letošnji 1. november in na obiske grobov, rekoč, da za to sedaj ni pravi čas. Po Kacinovih navedbah je stanje v bolnišnicah resno. V malo več kot tednu dni se je v bolnicah podvojilo število covid-19 bolnikov. Njihovo število pa naj bi se v prihodnje še povečevalo.

V nadaljevanju je besedo prevzela dr. Logar. Dejala je, da je danes v UKC Ljubljana hospitaliziranih 140 bolnikov, od tega jih je 29 na intenzivni negi. »Zato je res nujno, da preprečimo širjenje virusa v populaciji. Zavedati se namreč moramo, da je sicer normalno številno intenzivnih postelj na infekcijski kliniki 10. Zaradi zapolnitve kapacitet se širimo na navadne oddelke, kjer so potrebne dodatne prenove,« je opozorila. Dnevno sicer v bolnišnicah uspejo zagotoviti minimum, ki je potreben, da bolniki, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, do te oskrbe potem dejansko tudi pridejo.

»Težava pa se pojavi, ko bolniki v bolnišnici ostajajo vsaj 10-14 dni, ker toliko časa traja, da se njihovo stanje izboljša do te mere, da ne potrebujejo več kisika in grejo lahko v domačo oskrbo,« je dodatno obrazložila problem omejenih kapacitet dr. Logar, pri čemer je dodala, da je v intenzivnih enotah to zdravljenje še daljše in se včasih podaljša tudi na več tednov. In nato ponovila: »Mi seveda lahko zdravimo bolnike v bolnišnici, lahko se pripravljajo dodatne postelje, vendar tega ne moremo početi v neskončnost. In prav gotovo naenkrat ne moremo dobiti zdravstvena kadra, ki bi lahko tako veliko število obolelih dobro in kvalitetno oskrbel. Hkrati pa želimo, da so vsi ostali, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, te tudi deležni.«

Bolniki so na oddelku za intenzivno nego povprečno stari 65 let, najmlajši je star 42 let. Na navadnem oddelku obravnavajo bolnico, staro 33 let, imajo pa hospitalizirane tudi otroke. Trenutno sta hospitalizirana dva otroka, ki sta v bolnišnici zato, ker potrebujeta dodatek kisika. V preteklosti pa so imeli v bolnišnici tudi otroke s covidom, ki so bili stari manj kot leto.