Ameriški konservativci so lahko zelo zadovoljni. Če ni bilo kakšnega res nepričakovanega dogodka, imajo od danes na vrhovnem sodišču večino šestih od devetih sodnikov, potem ko je bilo ponoči po našem času predvideno senatno glasovanje o kandidatki za vrhovno sodišče Amy Coney Barrett. Predlagal jo predsednik Donald Trump, republikanska večina pa ji je obljubila skoraj enotno podporo z izjemo ene senatorke, Susan Collins, ki upa, da ji bo glas proti čez teden dni pomagal na volitvah za nov mandat v njeni bolj liberalni zvezni državi Maine.

Demokrati v senatu so sicer skušali zavlačevati in so nasprotovali imenovanju sodnice tik pred volitvami, vendar v rokah niso imeli orodja za preprečitev republikanskih načrtov. Predsednikova stranka z imenovanjem Coney-Barrettove zagotavlja dolgotrajno konservativno večino na najvišji sodni instanci in upa, da bodo rezultati vidni kmalu – že teden dni po volitvah bo vrhovno sodišče poslušalo argumente o ustavnosti Obamovega programa zdravstvenega zavarovanja.

Pence ni hotel v karanteno

Trump je včeraj napovedal, da bo imel še isti večer manjšo slovesnost ob prisegi sodnice, kar je spomnilo na septembrski dogodek ob njeni predstavitvi v Beli hiši, kjer je bilo ogromno gostov brez maske in kjer se je med povabljenimi verjetno razširil koronavirus. Slednji je bil včeraj spet velika tema kampanje pred predsedniškimi volitvami čez teden dni. Podpredsednik Mike Pence namreč ni hotel v karanteno, ampak je nadaljeval predvolilne shode, čeprav je okuženih pet njegovih tesnih sodelavcev. Na testu je bil kasneje negativen. Odmevala je tudi izjava vodje Trumpovega kabineta Marka Meadowsa, da »ne bomo poskušali nadzirati pandemije«. V nedeljo pa so zabeležili največje povprečno dnevno število okužb v tedenskem obdobju, 68.767. Trump medtem zelo intenzivno nadaljuje kampanjo s številnimi shodi, medtem ko je Biden očitno ocenjuje, da mu anketna prednost omogoča bistveno večjo zadržanost pri pojavljanju pred volilci. ba