V času praznovanja nemške enotnosti je doslej še neznani storilec (ali več) na Muzejskem otoku v Berlinu domnevno sredi belega dne v treh od petih muzejev poškodoval najmanj 70 razstavljenih umetnin. V Pergamonskem, Starem in Novem muzeju je z oljno tekočino naredil ogromno škode, z njo pacal po egipčanskih sarkofagih, kamnitih skulpturah in tudi po več stoletij starih slikah, tekočina pa je za seboj pustila odvratne trajne madeže. »Gre za enega najobsežnejših napadov na umetnost in umetnine v zgodovini povojne Nemčije,« so incident opisali v časniku Die Zeit.

Zakaj natančno je policija več kot dva tedna o dogodku molčala, ni jasno, so pa medijem dejali, da je bil vzrok »strateške narave«. Kriminalisti so stopili v stik z obiskovalci muzeja tistega dne in jih prosili za kakršno koli pomoč ali informacijo, pišejo v časniku Tagesspiegel. Prepričani so namreč, da vandali niso vdrli v muzeje sredi noči, temveč so artefakte onečastili kar med delovnim časom, torej sredi belega dne. Čeprav motiv za napade ni znan, je nekaj nemških medijev zadnje dni pisalo o njihovih morebitnih vzrokih, čeprav so, milo rečeno, izredno nenavadni. Lokalni aktivist in veganski kuharski mojster, skrajno desno usmerjeni Attila Hildmann, ki že dlje časa glasno nasprotuje vladnim odlokom za omejitev širjenja novega koronavirusa, je v zadnjih mesecih v javnosti širil čudno teorijo zarote, povezano z otokom. Prek aplikacije za deljenje sporočil telegram je širil idejo, da je med zaprtjem zaradi pandemije muzej z znamenitim Pergamonskim oltarjem iz 2. stoletja pr. n. št. postal osrednja točka »globalne satanistične in koronske kriminalne scene« in da tam ponoči v bližini »hudičevega trona« žrtvujejo odrasle in zlorabljajo otroke, pri čemer, tako razglaša Hildmann, sodeluje tudi kanclerka Angela Merkel. Policija zato verjame, da bi za oskrunitvijo umetnin lahko stali podporniki te z nobenimi dokazi podprte teorije zarote.

Žrtvovanje otrok in Hillary Clinton

Nemški mediji vse skupaj povezujejo s skrajno desno teorijo zarote QAnon, ki svoji bizarnosti navkljub po vsem svetu – zlasti pa v ZDA in Nemčiji – pridobiva vse več privržencev. Podporniki QAnona, med vodilnimi v Nemčiji ravno Hildmann, verjamejo, da svetu vlada tajni satanistično-pedofilski kult, katerega člani žrtvujejo otroke in za ohranjanje večne mladosti pijejo njihovo kri, edini rešitelj pred povampirjenjem sveta pa je – kdo drug kot ameriški predsednik Donald Trump. Čeprav je ta do skupine prizanesljiv, pa je denimo Facebook izbrisal na tisoče strani, povezanih s to teorijo zarote. FBI jo je v preteklosti označil za teorijo, ki »poganja domače teroriste«, rodila pa se je že v času ameriške predsedniške kampanje leta 2016. Takrat je »veljalo«, da demokratska kandidatka Hillary Clinton s svojimi prijatelji na visokih položajih pedofilsko verigo vodi iz picerije v Washingtonu, v katero je dejansko vdrl eden od »vernikov« ter s puško v rokah po kleti iskal zlorabljene otroke in njihove mučitelje. Incident se je na srečo končal brez žrtev, je pa pokazal, kakšno moč imajo lahko še tako neverjetne teorije.

Muzejski otok, ki sodi na Unescov seznam kulturne dediščine, je edinstven otoček sredi reke Spree v središču starega dela mesta, pet muzejev, ki kraljujejo na njem, pa vsako leto privabi na milijone gostov, oglasijo pa se tudi nepovabljeni. Med bolj izstopajočimi ropi zadnjih let je tisti iz marca 2017, v katerem sta bratranca s pomočjo varnostnika v muzeju preplezala zid ob muzeju, vdrla vanj, iz vitrine z neprebojnim steklom ukradla sto kilogramov težak zlatnik in pobegnila. Eden največjih kovancev na svetu, v premeru meri 53 centimetrov, debel pa je tri, naj bi bil v času kraje vreden nekaj manj kot štiri milijone evrov. Trojico so prijeli in pospravili v zapor, kovanca pa niso našli. Tatovi so ga najverjetneje prodali ali celega ali pa po delih.