Zelo hitro bo tukaj 1. november, ko bomo pomislili na nakup sveč. V Sloveniji se še vedno držimo tradicije prižiganja sveč na grobovih naših bližnjih. Letno jih prižgemo od 15 do 20 milijonov, v povprečju osem na prebivalca, kar nas umešča na tretje mesto na svetu. Posledično iz njih nastane okoli 4500 ton odpadkov na leto oziroma, za boljšo predstavo, za 60 olimpijskih bazenov. Prav tako prebivalci podalpske deželice za nakup pogrebnih sveč zapravimo približno 30 milijonov evrov na leto.

Lani okrašeni kamni, letos les

Slovenci smo od nekdaj imeli tradicijo obiskovanja dragih pokojnikov za 1. november. Letos bo zaradi trenutnih razmer obiskovanja grobov precej manj kot po navadi oziroma bodo ljudje tovrstne aktivnosti prestavili. Na grobovih smo že od nekdaj radi prižigali sveče, pri čemer je šlo do sredine 70. let prejšnjega stoletja za navadne sveče iz voska, ki niso predstavljale tveganja za okolje. Potem so iz sosednje Italije na naš trg prišle najprej sveče v lončkih, tem so sledile sveče z vložki v ohišjih, električne sveče in sveče na svetilno olje. Kompleksnejše ko so postajale sveče in bolj ko je rasla poraba, bolj je rasla tudi potreba po smiselni okoljevarstveni regulaciji ter ozaveščanju porabnikov.

In prav na račun ozaveščanja uporabnikov so v zadnjih letih na trg prišle alternative gorečim svečam. Poleg kamnov, ki smo jih lahko tudi sami porisali, se zadnja leta na trgu pojavljajo tudi lesene nagrobne sveče. Ponudba je res zelo pestra, za vsako svečo pa navadno stoji tudi družinska zgodba. Tako je bilo tudi pri Niku Novaku, ki se je z izdelavo lesenih izdelkov začel ukvarjati pred tremi leti. Lesene sveče pa so začeli izdelovati lani, ko so v ponudbi imeli le eno obliko sveče. »Za idejo je zaslužen predvsem pokojni dedek, ki se je z izdelovanjem in predelovanjem lesa ukvarjal praktično vse življenje. V njegov spomin je tako nastala naša prva lesena sveča. Po objavi izdelka in ideje smo prejeli veliko povpraševanj, zato smo nadaljevali izdelavo ter dodali možnost graviranja po želji in različne modele,« je povedal Niko Novak. Sveče so izdelane iz vezane plošče topola, debele 3 do 4 milimetre, odvisno od modela. »Les dodatno zaščitimo z vodoodpornim lakom in sveče so tako odporne proti vsem vremenskim razmeram. Odvržemo pa jih lahko kar med biološke odpadke, saj gre za izključno lesen izdelek,« je povedal sogovornik. Na spletni strani mewoodyou.com so na voljo različne oblike, možen pa je tudi nakup pogrebnih sveč. Vertikalni model sveče, ki je visok 15 centimetrov, zapičimo v zemljo, 3 centimetre manjša horizontalna pogrebna sveča na podstavku pa je samostoječa. »Za te priporočamo, da na njih položimo kamen.«

Večji interes – širša ponudba

»Letos nas preseneča, koliko ljudi se odloči za nakup laterne, ki je sicer najdražji izdelek v ponudbi. To leto smo ravno zaradi cene v ponudbo dodali tudi manjši, cenejši model laterne,« je iskreno povedal sogovornik in omenil, da tudi laterno premažejo z vodoodpornim lakom. Navadno tri- do štirikrat, saj s tem dosežejo njeno praktično neuničljivost. »Je pa priporočljivo, da vanjo postavite nekaj kamnov za primer močnega vetra. Ker gre za lesen izdelek, v laterno vstavimo plastično lučko, ki jo brezplačno priložimo k nakupu,« je povedal Niko Novak in se pohvalil, da vsa naročila, ki jih sprejemajo na spletni strani mewoodyou.com, izdelajo in odpošljejo z enodnevno dostavo takoj naslednji dan.

Podobno kot Novakova zgodba tudi za blagovno znamko Mia wood art stoji družina. Za Majo in Andreja Kodriča se je poslovna pot začela čisto po naključju, zaradi hčerke Mie. »Začela sva izdelovati lesene izdelke za otroke, predvsem ker je les res lep in naraven material. Nato pa sva že kmalu začela razmišljati o lesenih nagrobnih svečah. Zaradi velikega onesnaževanja z umetnimi materiali, sploh pa zaradi velikega povečanja teh ravno okrog dneva mrtvih, sva se odločila, da zavihava rokave,« je povedala Maja in dodala, da sta od začetka leta 2019 ter skoraj do oktobra istega leta risala načrte, delala izboljšave, testirala in iskala najboljše možnosti. »Tudi vsaka ideja in izboljšava domačih nama je prišla zelo prav. Z izdelkom je bilo res veliko dela, saj sva si postavila visoke cilje.« Želela sta, da je sveča naravna, da ima čim daljšo življenjsko dobo, da lučka sveti tudi v plamenu, da je izdelana natančno in poleg vsega tega – da je lepa. »Bi pa rada poudarila, da je ena sveča izdelana iz kar sedemnajstih delov, vse je sestavljeno in obdelano ročno, vanjo je vloženo res veliko časa, kar se na izdelku tudi odraža, saj se stranke vedno znova rade vračajo,« je povedala sogovornica. Dodala je: »Ko sva dosegla vse, kar sva si zadala, sva želela razširiti ponudbo in tako dodelala različne motive in oblike. Nad končnimi izdelki sva bila navdušena! Zato sva tudi prva in edina na Inštitutu za intelektualno lastnino sveče zaščitila kot model.« Za lesene sveče in pike sta izbrala topol, za katerega se trudita, da ostane naraven, zato ne uporabljata nobenih barv. Premazan je le z naravno zaščito proti vpijanju vlage za daljšo obstojnost. Sveče tako pri vseh vremenskih vplivih zdržijo nekaj mesecev pa vse do enega leta.

Postopno sta v ponudbo dodala še lesene pike, saj so cenovno dostopnejši, vsekakor pa vseeno odlično nadomestijo plastične sveče. Modeli ki so v redni ponudbi, so vedno na zalogi, tako lahko strankam omogočita tudi hitro dobavo. »Vsekakor pa lahko izdelamo tudi motive po naročilu. Lesene sveče in pike se lahko kupi v najini spletni trgovini www.mia-woodart.com, kjer so predstavljeni tudi vsi različni motivi,« je še povedala Maja Kodrič.