Lewis Hamilton nedelje, 25. oktobra 2020, ne bo pozabil nikoli. Dirkač formule 1 si je namreč na Portugalskem privozil že 92. zmago v karieri in tako presegel rekord, ki ga je imel v lasti Nemec Michael Schumacher. Rekord, ki se je še pred nekaj leti zdel nedotakljiv.

Britanec je bil zato pred dirko močno motiviran, ko se je po 20 krogih prebil v vodstvo, pa je do ciljne črte zgolj povečeval prednost in slavil s 25 sekundami naskoka pred sotekmovalcem iz moštva Mercedes, Fincem Valtterijem Bottasom. »Ogromno dolgujem ekipi in tudi tistim, ki se trudijo v tovarni. Privilegij je, da delamo skupaj, nekoč sem lahko le sanjal o tem. Zdaj sem ta rekord dosegel, a trajalo bo še nekaj časa, da bom vse skupaj res dojel. Težko najdem besede, s katerimi bi opisal svojo srečo,« je bil čustven odziv Lewisa Hamiltona, ki ga je v boksih čakal tudi oče Anthony in ga preprosto objel. Navdušeni so bili tudi njegovi delodajalci, vodja moštva Toto Wolff pa je dodal: »Lewis, z 92. zmago spreminjaš zgodovino. Ko smo pred osmimi leti začeli projekt, nismo upali niti sanjati, da bomo dosegli rekord Michaela Schumacherja. Zdaj si ti najboljši dirkač vseh časov.« Kako zelo dominanten je bil Hamilton na stezi dirkališča Portimau, govori tudi podatek, da so le štirje dirkači za njim zaostali manj kot en krog.

Pri 35 letih ima šestkratni svetovni prvak (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019) priložnost, da izenači še en rekord, in sicer po številu naslovov, Michael Schumacher jih ima namreč sedem. Redki so, ki ne verjamejo, da mu bo to uspelo, saj ima v skupnem vrstnem redu že 77 točk naskoka pred Bottasom, za še 17 več pa zaostaja tokrat tretjeuvrščeni Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Naslednja dirka bo VN Emilije Romanje v Imoli 1. novembra. Izidi so na strani 19.