Frančišek je presenetljivo novico sporočil med današnjo molitvijo Angelovega čaščenja z okna apostolske palače na Trgu svetega Petra. Dodal je, da bo nove kardinale posvetil 28. novembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Devet je mlajših od 80 let, kar pomeni, da lahko sodelujejo na konklavah, na katerih kardinali med seboj izbirajo novega papeža. Štirje pa so starejši.

Med novimi kardinali, ki nosijo rdeča pokrivala, je 72-letni washingtonski nadškof Wilton Gregory. Postal bo prvi kardinal afroameriškega porekla v zgodovini. Med novimi "princi" rimskokatoliške cerkve je tudi prefekt kongregacije za svetnike, Italijan Marcello Semeraro, ki je na tem položaju nasledil Angela Becciuja, domnevno vpletenega v finančne malverzacije.

Frančišek bo v kardinala posvetil še 84-letnega italijanskega duhovnika Raniera Cantalamesso, ki trenutno že pod tretjim papežem služi kot papeški pridigar.

Drugi novi kardinali so večinoma nadškofje, prihajajo pa med drugim še iz Malte, Ruande, Filipinov, Čila, Bruneja in Mehike.