"Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl predsednik družbe Samsung Electronics Lee Kun-hee," je v sporočilu zapisala družba. Dodali so, da je umrl v krogu družine. "Lee je bil resničen vizionar, ki je Samsung iz lokalnega podjetja preoblikoval v vodilnega svetovnega inovatorja. Njegova dediščina bo trajala večno," je družba še zapisala.

Lee je vodenje družbe, ki jo je ustanovil njegov oče za izvoz rib in sadja, prevzel leta 1987. Takrat je Samsung že bil največji konglomerat v Južni Koreji, a je veljal za proizvajalca poceni izdelkov nizke kakovosti. "Spremenimo vse, razen naših žena in otrok," je Lee dejal leta 1993.

Do leta 2014, ko je Lee doživel srčni napad, je Samsung postal največji proizvajalec pametnih telefonov in spominskih čipov na svetu ter vodilni v proizvodnji polprevodnikov in zaslonov LCD.

Leta 2014 je vodenje družbe prevzel njegov sin, podpredsednik družbe, Lee Jae-yong.

Lee je imel v zakonu s Hong Ra-hee, hčerko nekdanjega pravosodnega ministra, sina in tri hčerke. Leta 1996 je bil obtožen podkupovanja nekdanjega predsednika Južne Koreje Roh Tae-wooja, leta 2008 pa so ga spoznali za krivega davčnih utaj, zaradi česar je za kratek čas zapustil vodenje družbe. Ker je bila kazen pogojna, ga nikoli niso zaprli, predsednik države pa ga je dvakrat pomilostil.