V ZDA v soboto skoraj 90.000 na novo okuženih

Washington, 25. oktobra - V ZDA so v soboto že drugi dan zapored zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, in sicer 88.973. Kljub temu se kampanja pred predsedniškimi volitvami nadaljuje, predsednik Donald Trump je imel v soboto tri predvolilna zborovanja, nekdanji predsednik Barack Obama pa ga je obtožil, da je zavozil boj proti koronavirusu.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je največ novih okužb na severu in srednjem zahodu, naraščanje števila okuženih beležijo v 35 zveznih državah. Medtem ko so v soboto zabeležili skoraj 89.000 novih okužb, jih je bilo dan prej 79.963. Doslej je v ZDA za covidom-19 umrlo 224.751 ljudi, samo v soboto 906.

Predsednik Trump, ki je sam prebolel covid-19, je tarča čedalje ostrejših kritik, zlasti iz vrst demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Tako je nekdanji predsednik Obama, ki se je vključil v predsedniško kampanjo svojega nekdanjega podpredsednika, v soboto dejal, da je Bela hiša popolnoma zavozila boj proti bolezni. "Donald Trump nas ne bo nenadoma zaščitil. On ne zna narediti niti najbolj osnovnih korakov, da bi zaščitil sebe," je dejal.

Biden pa je dejal, da Trump pravi, da se je treba naučiti živeti s koronavirusom in da ga bo kmalu konec. "Ne učimo se živeti z njim, učimo se umirati z njim," je dodal.

Trump je medtem v soboto organiziral tri zborovanja. V Severni Karolini je zbranim dejal, da jih hočejo demokrati spraviti v depresijo. "Te volitve so izbira med Trumpovim super okrevanjem in Bidnovo depresijo," je dejal.

Za covidom-19 je v soboto zbolel tudi šef kabineta Trumpovega podpredsednika Mika Pencea Marc Short. Kot so sporočili, se je Pence že testiral in je negativen, zato urnika za prihodnje dni ne bo spreminjal.