Po včerajšnji turbo etapi, ki se je odločila v ciljnem sprintu, so se kolesarji na Vuelti vrnili v gore. Na 184,4 kilometrski etapi od Huesce do Sabinaniga so tekmovalci morali opraviti s tremi kategoriziranim vzponi. Prvi in tretji sta bila druge kategorije, vmesni pa tretje. Vsi trije so bili na sporedu v drugi polovici etape, a zadnji skoraj 20 kilometrov pred ciljem. Trasa, ki je ponujala prvo pravo priložnost za ubežnike in prav zaradi tega je šlo na dirki na polno od samega začetka. Zaključek je bil zanimiv tudi v glavnini, kjer je Primož Roglič ukradel nekaj sekund najboljšim, osmoljenec dneva pa je Dan Martin, ki je pred zadnjim kratkim vzponom padel, a zaradi smole ni bil oškodovan.

Z begom poskušal tudi Kuss

Prvih sto kilometrov etape je bilo pretežno ravninskih, a že na tem delu so si številni prizadevali, da bi prišli v beg in v položaj za etapno zmago. In praktično vseh prvih sto kilometrov so si sledili napadi eden za drugim. Takoj po startu je napadlo 14 kolesarjev, a si nikakor niso mogli privoziti občutne prednosti, saj ta nikoli ni znašala več od ene minute. Povprečna hitrost v prvi uri današnje etape je bila neverjetnih 52,6 kilometra na uro in prva skupina ubežnikov je bila ujeta na 69 kilometru etape. Takoj se je v nov beg želela preseliti nova šesterica, a so pred glavnino lahko vztrajali zgolj slabih 10 kilometrov. Po stotih kilometrih dirkanja je bilo po novem poskusu v begu 11 kolesarjev, med njimi pa tudi najboljši pomočnik Primoža Rogliča in šesti v skupni razvrstitvi Sepp Kuss iz Jumbo-Visme. Prvič na dirki je tudi prednost narasla na več kot minuto in v glavnini sta narekovanje tempa skladno prevzeli ekipi Ineosa in Jubmo-Visme, ki si Kussa in drugih niso želeli spustiti predaleč.

Kljub temu, da je bilo v ospredju 11 močnih kolesarjev, se Thymen Arensman (Sunweb) in Tim Wellens (Lotto Soudal) nista zadovoljila in sta napadla še močneje. Napadu dvojice se je nato pridružil še Guillaume Martin (Cofidis), preostalih osem kolesarjev pa je glavnina ujela. Ravno pred prvim vzponom dneva smo tako dobili uspešen beg trojice, ki je imela 70 kilometrov do konca lepo prednost in je tako lahko začela razmišljati tudi o etapni zmagi. Na prvem vzponu dneva je trojica v ospredju svojo prednost pred glavnino, ki je malce zmanjšala tempo, povečala na skoraj tri minute. Na preostalih dveh vzponih, ki sta sledila, je prednost ubežnikov ostajala približno enaka. V glavnini, ki ji je večino časa tempo narekovala ekipa Ineosa, so se odločili, da ubežnikov ne bodo lovili in njen ritem je nato prevzela ekipa vodilnega kolesarja na dirki Jumbo-Visma.

Wellens najhitrejši na kratkem vzponu na cilju, smola za Martina ni bila kaznovana

Vodilna trojica je skupaj prišla v zadnji kilometer etape s prednostjo natanko treh minut pred glavnino. Čeprav se je zdelo, da bo šlo za taktičen obračun za zmago, so se začeli napadati že takoj ob vstopu v zadnji kilometer. Do ključne prednosti ni mogle priti nihče, nato pa se je cesta v zadnjih 300 metrih postavila pokonci. Naklon je znašal 10 odstotkov in največ moči za zaključek je imel Tim Wellens, ki je presenetljivo ugnal Martina, tretji Arensman pa v zaključku ni imel možnosti za zmago. Bolj razburljivo od pričakovanj je bilo na cilju tudi v glavnini. Primož Roglič na Vuelti ničesar noče prepustiti naključju in je močno napadel. V cilj je prišel na četrtem mestu z nekaj metrov prednosti pred zasledovalci, med katerimi pa ni bilo Dana Martina, ki je pred začetkom vzpona padel. V cilj je nato prišel s skoraj dve minutnim zaostankom za Rogličem. Ker pa se je padec Martina zgodil znotraj zadnjih treh kilometrov, so se organizatorji odločili, da vsem kolesarjem, ki so bili v glavnini pripišejo isti čas. Slovenski kolesarski as je tako ostal brez štirih sekund prednosti, ki si jih je privozil na kratkem vzponu na cilju, Martin pa tako ni izgubil nič in ostaja drugi v skupnem seštevku s petimi sekundi zaostanka. Tretji je še naprej Richard Carapaz iz Ineosa. »Danes je bil hiter in zahteven dan. Tukaj ni več kaj dodati. Naša ekipa je opravila odlično delo, ves čas smo nadzorovali dogajanje v etapi in to je res lepo videti,« je sprva dejal Roglič za organizatorje dirke po Španiji. »Težko je bilo priti v zaključek, v teh zadnjih 500 metrov. Toda še en dan je za nami in zares smo lahko zadovoljni,« je še zaključil slovenski zvezdnik, ki bo 29. oktobra praznoval 31. rojstni dan.

Jutri brez kraljeve etape

V boju za skupno razvrstitev bo znova zelo napeto jutri, vseeno pa bo jutrišnja etapa lažja od predvidene. Francoski organizatorji so se namreč odločili, da ne bodo sprejeli kolesarjev iz Vuelte na svojih tleh in tako trasa jutri ne bo zavila na sloviti prelaz Tourmalet, ki bi moral biti na sporedu kot zaključni vzpon. Vseeno bo etapa gorska in se bo zaključila s ciljnim vzponom na Aramon Formigal.