Srečko Šestan ostaja poveljnik civilne zaščite, ministrstvo za obrambo pod vodstvom predsednika NSi Mateja Tonina pa bo za vodjo operative v upravi za zaščito in reševanje po poročanju portala 24ur imenovalo Leona Behina. Na ministrstvu pojasnjujejo, da gre pri reorganizaciji za razbremenitev dela poveljnika civilne zaščite, v oči pa bode dejstvo, da Šestan o nameravanem ni vedel ničesar. Šestana naj bi premaknili na novo delovno mesto zunaj Uprave RS za zaščito in reševanje, in sicer v kabinet ministra za obrambo

Šestan: Ne morem komentirati

Šestan nam je povedal, da reorganizacije danes še ne more komentirati, saj še ni seznanjen s podrobnostmi. Zgolj v pojasnilo pa - treba je ločiti sistem Civilne zaščite, v katerem Šestan ostaja kot poveljnik in državno ustanovo Uprava za zaščito in reševanje. Šestan je v njej zaposlen kot sekretar v službi za podporo vodenju, zaradi dolgotrajne bolniške odsotnosti pa je nadomeščal (in imel pooblastila) tudi vodjo operative na upravi. Ta se je po naših podatkih zdaj invalidsko upokojil, nadomestil pa naj bi ga Leon Behin. Urad za operativo je sicer ključni del uprave, saj podenj sodijo vse regijske izpostave in vsi centri za obveščanje. Srečko Šestan ostaja poveljnik Civilne zaščite, ki sicer deluje po principu prostovoljstva. Je pa res, da vodilni pripadniki civilne zaščite dobivajo za svoje delo v tej organizaciji tudi denarna nadomestila. Šestan je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv junija leta 2017 povedal, da bi morala biti funkcija poveljnika CZ verjetno res poklicna. Je pa tudi takrat bil v službi v kabinetu obrambne ministrice Katičeve, tako da je v praksi večji del časa posvetil nalogam poveljnika Civilne zaščite. Upravo za zaščito in reševanje sicer kot direktor vodi Darko But. Ni skrivnost, da se s Šestanom ne razumeta najbolje.

Tonin: Poveljstvo CZ terja celega človeka

Prek twitterja se je oglasil tudi minister za obrambo Tonin, ki je zapisal: »Srečko Šestan je in bo poveljnik CZ z vsemi pooblastili. Ker vodenje CZ v času epidemije terja celega človeka, ga je direktor @URS_ZR razbremenil birokratskih in administrativnih opravil. Poveljnik CZ mora imeti čas, da vodi CZ, ne pa da piše poročila in zakonske predloge.«


Behin je bil nekoč blizu stranki LMŠ in v času vlade Marijana Šarca opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo. Kasneje ne je po poročanju 24ur od stranke LMŠ odtujil in zbližal z NSi. Portal ob tem navaja še, da naj bi bil Behin neuradno bolj po godu generalnemu direktorju urada za zaščito in reševanje Darka Buta kot Šestan.

Krek, Koritnik in Logar še vedno na položajih

Medtem (za zdaj) na svojih stolčkih še naprej udobno sedita še dva kadra tekoče vlade, ki sta pokazala nedoslednost pri naporih celotne države za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V četrtek so na bencinski črpalki v Ljubljani zasledili direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, kako toči gorivo brez maske. Brez maske se je direktor NIJZ odpravil tudi v poslovalnico črpalke, a se je kasneje vrnil k avtomobilu in si masko vseeno nadel. Krek je dogodek potrdil v pogovoru za TV Slovenija, njegov izgovor pa je bila utrujenost. Napako je sicer obžaloval.

Podobno ravnanje si je privoščil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je s partnerko obiskal kozmetični salon in se kljub omejitvi ene stranke na 20 kvadratnih metrov nahajal v neposredni bližini vsaj še štirih oseb. Masko je nosil. Koritnik je očitke o kršitvi vladnega odloka zavračal z izgovorom, da je salon velik 60 kvadratnih metrov.

Morda še hujša plat Koritnikovega spodrsljaja je dejstvo, da je tisti čas ravno čakal na rezultat testa na koronavirus zaradi tesnega stika z okuženo osebo. Koritnik se je tudi glede tega izgovoril, da mu zdravnik ni svetoval samoizolacije. V zagovoru pred kamerami 24ur je povedal, da se je za test odločil, ker si ni želel »naslovov v časopisih, da je član te vlade okužil celotni parlament.« Novinar ga je ob tem opozoril, da ima isto dolžnost tudi do drugih državljanov.

Tudi zunanji minister Anže Logar se med čakanjem na rezultat testa (ki pa je bil pozitiven, o čemer smo pisali včeraj) ni samoizoliral. Portal 24ur je namreč poročal, da se je med čakanjem na rezultate testa mudil v Narodni galeriji. Zaradi srečanja z Logarjem v minulem tednu so v samoizolaciji zunanji ministri vseh treh baltskih držav. Anže Logar je v četrtek v Litvi končal turnejo po baltskih državah, ki jo je v torek začel v Estoniji in nadaljeval v Latviji. V Litvi se je v sredo srečal tudi z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko.