Današnja številka je občutno višja, kot je bila prejšnji petek, ko so potrdili 1131 okužb v 24 urah. Na Hrvaškem so od začetka tedna potrdili 6137 novih okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 39 bolnikov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je znova največ novih okužb v Zagrebu, kjer so jih v zadnjem dnevu potrdili 580. V vukovarsko-sremski županiji so od četrtka potrdili 68 novih primerov, v sisaško-moslavški pa 48.

Rekordno dnevno število okužb imajo v primorsko-goranski županiji, kjer so v minulih 24 urah potrdili 102 novih primerov okužbe, kot tudi v istrski županiji, kjer je 46 na novo okuženih.

Na Hrvaškem je trenutno 8394 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 716 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 49 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah in na ventilatorjih je tudi najvišje od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Doslej so zabeležili 31.707 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 413 bolnikov. Doslej je okrevalo 22.910 ljudi, izvedli pa so nekaj manj kot 429.000 testov, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

V BiH v enem dnevu prvič več kot tisoč okužb s koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v minulih 24 urah ob skoraj 3000 testih potrdili 1179 okužb z novim koronvirusom, kar je največje dnevno število okužb od izbruha epidemije v državi. Zaradi covida-19 je od četrtka umrlo 14 bolnikov, je danes potrdilo ministrstvo za civilne zadeve BiH.

V BiH so tako prvič potrdili več kot 1000 okužb v 24 urah. Večino novih okužb so potrdili v Federaciji BiH, kjer so jih zabeležili 732. V Republiki srbski je bilo 437 novih primerov, v distriktu Brčko pa deset. V Sarajevu, Banjaluki in Mostarju je bila skoraj tretjina vseh okuženih v zadnjih 24 urah.

V BiH je trenutno 10.274 aktivnih primerov okužb. Od izbruha epidemije v državi so našteli 37.314 okuženih ljudi, medtem pa jih je okrevalo 25.898. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 1051 bolnikov, opravili pa so 286.355 testov, so še zapisali na spletni strani ministrstva za civilne zadeve.

V Avstriji imajo kljub strmemu porastu okužb na voljo še dovolj postelj

V Avstriji imajo na voljo še dovolj postelj na intenzivni negi, glede na ocene trendov bo čez dva tedna zasedenih 12 odstotkov vseh postelj. Kljub temu je danes minister za zdravje Rudolf Anschober ob rekordnih 2571 novih okužbah z novim koronavirusom pozval ljudi, naj med prihajajočimi počitnicami raje ostanejo doma.

V Avstriji je danes bilo na seznam rdečih območjih uvrščenih še 21 regij, skupno na 25 rdečih območjih pa živi 27 odstotkov Avstrijcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Anschober je pred prihajajočimi počitnicami zagotovil, da ni razloga za paniko, ampak vseeno pozval ljudi, naj raje ostanejo doma. "Če je to mogoče, ostanite doma," je povedal.

V Avstriji so v zadnjem tednu večkrat poročali o dnevnem rekordu okužb, tudi danes notranje ministrstvo poroča o rekordnih 2571 novih okužbah v zadnjem dnevu. V povezavi s koronavirusno boleznijo 19 je umrlo še 14 ljudi. V bolnišnici se zdravita 1002 bolnika, od tega jih je 161 na intenzivni negi, poroča portal časnika Kronen Zeitung.

"Ne želimo iti v to smer," je dejal Anschober glede delnega zaprtja javnega življenja v Sloveniji, Italiji in na Slovaškem ter popolnega na Češkem. Glede na načrte avstrijske vlade je eden glavnih kriterijev za zaustavitev javnega življenja zasedenost bolnišniških kapacitet.

Poljska ob novem rekordu okužb zaostruje ukrepe po vsej državi

Poljska ob novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom zaostruje ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bodo po vsej državi delno zaprli osnovne šole in restavracije. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 13.600 novih okužb.

"Od sobote bo vsa Poljska razglašena za rdeče območje," je danes povedal poljski premier Mateusz Morawiecki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Od pretekle sobote je z rdečo barvo, kar pomeni visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom, označena približno polovica države, vključno z večino večjih mest.

Novi ukrepi so po premierjevih besedah pripravljeni tako, da bo gospodarstvo delalo hitreje kot med spomladansko karanteno, ki je bila strožja.

Na Slovaškem začeli s poskusnim testiranjem vseh prebivalcev

Slovaška zaradi porasta okužb z novim koronavirusom uvaja delno karanteno za celotno državo, je v četrtek sporočil slovaški premier Igor Matovič. Veljala bo od sobote do 1. novembra, pri čemer bi jo lahko podaljšali. V državi so sicer v zadnjem dnevu znova zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih skoraj 2600.

Na Slovaškem se je sicer danes preizkusno začelo testiranje vseh prebivalcev, starejših od deset let, na novi koronavirus. Testiranje bo potekalo prihodnje tri konce tedna. Po Matovičevih besedah je to edini način, da se izognejo popolni karanteni.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi bodo ta konec tedna najprej opravljali v štirih okrožjih ob meji s Poljsko. Naslednja dva konca tedna pa bo testiranje potekalo v preostanku države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier je sprva dejal, da bo testiranje prostovoljno, da pa bodo tisti, ki po tem obsežnem programu ne bodo mogli predložiti negativnega testa, morali v desetdnevno karanteno. »Če groziš s sankcijami, ne moreš reči, da je prostovoljno,« je bila do njegovih izjav kritična slovaška predsednica Zuzana Čaputova.

Premier Matovič je danes tudi napovedal, da se bodo učenci višjih razredov osnovnih šol od ponedeljka šolali na daljavo. Otroci nižjih razredov in predšolski otroci pa bodo še naprej hodili v šole oziroma vrtce.