»Brezposelnost narašča, vendar nekatera podjetja še vedno zaposlujejo. Če iščete novo službo, ne obupajte,« svetuje Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder. To je bilo tudi sporočilo vseslovenskega kariernega sejma Moje delo, ki je potekal v četrtek. Izluščili smo sedem nasvetov za uspešen spletni razgovor za službo.

1. Testirajte povezavo in namestite aplikacijo

Namestite aplikacijo, prek katere bo potekal razgovor, in opravite testni klic s prijateljem. Med razgovorom imejte zaprte vse druge programe na računalniku.

2. Namestite kamero

Preverite, kaj se vidi v ozadju. V ozadju naj bo nekaj nevtralnega, da bo lahko sogovornik pozornost usmeril na vas in ne na vaše okolje. Poskrbite tudi za primerno svetlobo.

3. Primerna oblačila

Res je, na kameri boste vidni le od pasu navzgor, a vseeno poskrbite tudi za hlače, krilo in čevlje. Zakaj? Celovita oprava ima močan psihološki učinek.

4. Poskrbite za miren prostor

Če med razgovorom ne boste sami doma, povejte prisotnim, kdaj bo potekal intervju. Hišne ljubljenčke namestite v drugo sobo, utišajte telefon, radio, televizijo.

5. Govorica telesa

Sedite pokončno in poskrbite za to, da bo vaš obraz na sredini zaslona. Večina razgovorov se prične in konča z rokovanjem. Namesto tega pred spletnim razgovorom poiščite druge načine, kako pozdraviti in izžarevati navdušenje. Recimo odkrit nasmeh in samozavestni očesni stik.

6. Priprava na razgovor

Povprašajte prijatelje, ki so imeli razgovore nedavno, kaj so jih spraševali. Preverite vse dostopne informacije o podjetju, natančno preberite opis delovnega mesta. Pripravite življenjepis. Zamislite si nabor vprašanj, ki bi jih želeli zastaviti sogovorniku.

7. Bodite VI!