Tretja etapa in tretji spopad najboljših kolesarjev na letošnji Vuelti. Začetek Dirke po Španije je spektakularen. Zahtevne etape, neprijetno vreme in izjemni boji najboljših v zadnjih kilometrih. Zaradi odpadlih uvodnih terh etap, ki bi se morale odviti na Nizozemskem, je letošnji uvod na Vuelti izjemno zanimiv in v prvih dneh so se že izoblikovali kolesarji, ki lahko računajo na končni uspeh. Najboljše med vsemi tudi po današnjem dnevu ostaja Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je znova zasedel drugo mesto.

Tako kot na obeh dosedanjih etapah, se je tudi danes na začetku etape izoblikovala manjša skupinica kolesarjev, ki se je odločila za beg od samega začetka. V glavnini je peterico nadzirala nizozemska ekipa Jumbo-Visma, ki ubežnike nikoli ni spustila na prednost višje od štirih minut. Po osemdesetih kilometrih od 166, ki so jih morali premagati danes, so tekmovalci prevozili prvi vzpon na Alto de Oncala. Na vrhu vzpona tretje kategorije so imeli ubežniki le še dobri dve minuti prednosti in nekako se je že vedelo, da bodo o etapni zmagi odločali najboljši. Do cilja je bilo namreč še 50 kilometrov ravnine, kjer je večino časa pihal močan veter v trebuh in vmes padal tudi dež, na koncu pa še ciljni vzpon prve kategorije na La Laguno Negro de Vinueso. Skoraj 9 kilometrov dolg vzpon do 1700 metrov nadmorske višine je najzahtevnejši čisto pri koncu, kar je ponujalo priložnosti za večje razlike v skupni razvrstitvi.

Konec za Mohoriča in Pinota

Še preden so se kolesarji udarili za današnjo etapno zmago, pravzaprav še preden so prvič zavrteli pedala, sta iz dirke odstopila dva kolesarja, ki sta imela visoke načrte na letošnji Dirki po Španiji. Zaradi padca, ki ga je utrpel na drugem spustu včerajšnje etape, je dirko moral zapustiti Matej Mohorič (Bahrain McClaren), ki je odkrito naskakoval posamezne etapne zmage in je dobro pripravljenost pokazal uvodni dan, ko je bil dolgo časa v skupini z najboljšimi. Čeprav je Matej včeraj etapo končal, je kasnejši pregled pri zdravniku pokazal, da si je zlomil lopatico in danes ga ni bilo na startu. Prav tako se na startu ni pokazal Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Iz njegove ekipe so sporočili, da Francoz še vedno trpi za bolečinami v hrbtenici, ki ga pestijo že od padca na prvi etapi letošnjega Toura. »Čeprav se je Pinot dobro odpočil po Dirki po Franciji, so bolečine še vedno prehude. Zato smo se odločili, da dirke ne bo nadaljeval,« so sporočili iz njegovega moštva.

Movistar in Astana nevtralizirala beg, a nato pustila novega

Še preden so se kolesarji začeli vzpenjati na zadnji vzpon, so se kolesarji iz moštva Movistar in Astana odločili, da bodo povišali tempo. Čeprav se je prednost ubežnikov manjšala, so se 60 kilometrov pred ciljem odločili, da se postavijo na čelo glavnine in začnejo narekovati ostrejši ritem. Ubežniki so bili hitro ujeti, a se je tudi tempo španskega moštva nato malo upočasnil in z novim poizkusom je poskusila naslednja pogumna četverica. Čeprav si je hitro privozila minuto in pol prednosti, ni prišla daleč. Ujeti so bili kmalu na začetku zaključnega vzpona in vse je bilo pripravljeno za zaključni obračun favoritov in izkazovanje moči ekip.

Ineos naredil selekcijo, Martin najmočnejši v zaključku

Selekcijo tekmovalcev na poti do vrha vzpona je naredila britanska ekipa Ineos Granadier, ki je od samega začetka močno pritisnila na plin. Jumbo-Visma z rdečo majico na čelu se je držala malce bolj v ozadju, a je imela ves čas vse pod nadzorom. Ko je kapetan Ineosa Richard Carapaz ostal sam, sta se v ospredje prebila tudi Roglič s svojim zvestim pomočnikom na vzponih Seppom Kussom. V izjemno strmem zadnjem kilometru so se za zmago udarili vodilni trije kolesarji do tega trenutka, ob Rogliču in Carapazu je znova izjemno formo potrdil Dan Martin, ki je pokazal več moči od slovenskega šampiona. Carapaz pa ni mogel uspešno zaključiti izjemnega dela svoje ekipe in je bil tretji. »Res sem si želel etapne zmage. Vse pohvale grejo celotni ekipi, saj je vsak član zaslužen za današnji uspeh,« je povedal Irec, ki se je dotaknil tudi svoje družine. »To je zmaga tudi za mojo ženo in otroke, je namreč moja prva zmaga po njihovem rojstvu,« je še povedal v solzah sreče. Martin je za voljo bonifikacijskih sekund zmanjšal svoj zaostanek za Rogličem na pet sekund, Carapaz pa po novem zaostaja 13 sekund za Slovencem, ki ostaja v rdeči majici vodilnega. »Za nas je bil to izjemen dan. Ekipa je znova opravila fantastično delo in me ves čas držala stran od težav,« je po etapi organizatorjem Vuelte dejal kolesar Jumbo-Visme. »Vesel sem, da sem bil ves čas blizu najboljšim. Držal sem se Dana, toda v finišu je bil močnejši in zasluženo zmagal,« pa je še za spletno stran svojega moštva priznal Roglič.