Testiranja v tretji fazi, ki trenutno v prizadevanjih za razvoj cepiva potekajo po vsem svetu, ne morejo dokazati niti, da bodo proizvodi lahko dejansko preprečili okužbo z novim koronavirusom, je v prispevku, na spletni strani revije objavljenem v sredo, zapisal Doshi.

Tisti, ki upajo na preboj, ki naj bi ustavil pandemijo, bodo tako po njegovih besedah najverjetneje razočarani, saj da naj bi nekatera cepiva po vsej verjetnosti zmanjšala tveganje za okužbo za le 30 odstotkov.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je trenutno 42 kandidatnih cepiv v fazi kliničnega testiranja, od tega deset v zadnji, tretji fazi. V tej fazi učinkovitost cepiva preizkušajo na velikem številu ljudi, običajno več deset tisočih na različnih celinah.

A kot izpostavlja profesor farmacevtskih znanosti na univerzi v ameriškem Marylandu, se testiranja pretežno osredotočajo na blažje oblike bolezni. To je moč pripisati tudi omejenemu številu vključenih v testiranja, saj večina potrjenih okužb z novim koronavirusom v vsakem primeru poteka z blažjimi simptomi.

Poleg tega se le malo katero izmed testiranj osredotoča na ugotavljanje pozitivnih učinkov med starejšimi, ki veljajo za najbolj ogroženo skupino. Če v preizkuse ne bo vključenih dovolj šibkejših in starejših prostovoljcev, po njegovih besedah obstaja le trhla podlaga za sklepanje v prid zniževanju števila hospitalizacij in smrtnosti.

Doshi poudarja, da so iz testiranj v pretežni meri izključeni tudi otroci in nosečnice, zaradi česar je toliko manj verjetno, da bi lahko preizkušanje zapolnilo ključne vrzeli v razumevanju različnih načinov, na katere covid-19 prizadene različne skupine ljudi.