Še naprej se povečuje število obolelih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Danes je takšnih 357 bolnikov, od tega 62 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 32 oseb, umrlo je devet oseb. Po zadnjih podatkih ostaja Gorenjska regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer je to kar 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Maja Bratuša. Sledita Koroška (560) in Osrednjeslovenska regija (505). Število okuženih na 100.000 v zadnjih 14 dneh za celo Slovenijo pa je zraslo na 484. Po uradnih podatkih je aktivno okuženih 10.136 ljudi.

»Epidemiološke razmere, vezane na covid-19 se v Sloveniji v zadnjih dneh dramatično slabšajo. Vsak dan imamo več okuženih posameznikov in verjetno lahko ocenimo, da je v naši populaciji aktivno okuženih 15.000–20.000 ljudi,« je uvodoma preko zooma stanje ocenil dr. Matjaž Jereb. Po njegovi oceni je ključen problem, da se virus tako hitro širi, v tem, da je odstotek okuženih v populaciji visok, saj ljudje ukrepov, ki so bili sprejeti v preteklih tednih, niso spoštovali. »Ko se število okuženih dvigne nad kritično maso, imamo ta problem, s katerim se danes soočamo,« je dejal. Širjenje koronavirusa torej po njegovem prepričanju ni posledica mutacije ali nižjih temperatur, ampak razširjenosti virusa v populaciji.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanje je še pojasnil, da v tem trenutku razmere še obvladujejo, a da so zaskrbljeni, da število pripravljenih postelj za covid-19 bolnike ne bo zadostovalo. V načrtu imajo sicer rezervne možnosti, s čimer bi povečali število navadnih in intenzivnih postelj. Odprli so oddelek na ortopedski kliniki, postelje za bolnike s covidom-19 bodo tudi v bolnišnici Petra Držaja.

»Dodaten problem, ki smo se ga dotaknili že večkrat, je ta, da zboleva tudi zdravstveno osebje. Po zadnjih in ne najbolj natančnih podatkih imamo v UKC Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev,« je dodal Jereb. Ta odstotek okuženih je podoben odstotku okuženih v preostali populaciji. Na intenzivnem oddelku v Ljubljani je 22 bolnikov, starostno razmerje ostaja enako, najstarejša oseba je stara 85, najmlajši pa 42 let. Na kliniki so tudi trije otroci, med njimi pa ni nihče ogrožen zaradi covida-19, bolnišnično oskrbo potrebujejo zaradi drugih bolezni.

Ob 11. uri je na Brdu pri Kranju potekala seja vlade, na kateri so ministri razpravljali tudi o epidemiološki sliki glede novega koronavirusa. Kasneje sledi še ena vladna novinarska konferenca z morebitnimi novostmi.