Do incidenta oziroma snemanja kočljivega prizora, kakorkoli že temu rečemo, je prišlo sredi julija, ko je Trumpov odvetnik Giuliani po nenavadni prigodi z lažno novinarko v hotelski sobi posumil na prevaro in poklical policijo ter prijavil vdor čudno oblečenega možakarja. »Bil je oblečen v absurden roza bikini s čipkami. Imel je brado, bil je brez hlač, videti ni bil posebej privlačen,« je možem v modrem razložil zaupnik ameriškega predsednika. Ko policija ni našla sledi kaznivega dejanja, pa se mu je posvetilo, da je morda šlo za eno izmed potegavščin znanega britanskega komika Cohena, ki je znan po vlogah Borata, Brüna in Ali G-ja. »Počutil sem se dobro, ni me dobil,« se je pridušal stari šarmer, ki je bil prepričan, da je vse v njegovih rokah. Sodeč po videnem, temu ne bomo oporekali.

Prizor gre namreč nekako takole: Giuliani opravi intervju z mlado novinarko konservativne televizije, v katerem se med drugim besedno strinja, da bi bil pripravljen z njo pojesti netopirja. Ta mu nato predlaga, če bi se ji pridružil v hotelski sobi, kjer se bosta malo pozabavala. 76-letni nekdanji župan, trikrat poročen in trikrat ločen, sedaj pa samski, je za. Popije viski, smehlja se in flirta, novinarka mu sname mikrofon, on pa se zlekne na hotelsko posteljo in si z roko seže v hlače. A namesto srečnega konca v sobo vdre »absurdno oblečeni«, v Borata zamaskirani Cohen, ki se dere »stara je 15 let, prestara je zate« in pograbi svojo filmsko hčer Tutar, v katero se je prelevila 24-letna bolgarska igralka Maria Bakalova. Borat sicer v filmu pride v ZDA po navodilu kazahstanske vlade, s podkupnino za zaveznika Donalda Trumpa. Najprej je kot darilo mišljena opica, a ko ta zboli, se Borat odloči, da bo podaril kar svojo hčer.

Politični bumerang

V pogovoru za radio WABC je Giuliani sicer dejal, da je bil prepričan v kredibilnost intervjuja z Bakalovo. »Na neki točki mi je razložila neke težave, ki jih ima. Dejansko sem molil z njo. In potem sem moral oditi. Imel sem suknjič na sebi. Ves čas sem bil oblečen,« je razlagal in na twitterju kasneje še podkrepil svojo izjavo, da s prsti nikakor ni želel v marmelado, da ga pravzaprav niso dobili z žlico v medu, še manj s spuščenimi hlačami, da si je preprosto želel zahlačiti srajco. »Boratov video je popolna izmišljotina. Popravljal sem srajco, potem ko sem odstranil mikrofon. Če Sacha Baron Cohen namiguje drugače, je navaden lažnivec,« trdi. Giuliani se očitkov brani na vse pretege pa čeprav je po poročanju britanskega Guardiana iz prizora razvidno, da je predigra potekala sporazumno. Kritiki Donalda Trumpa pa so zgodbo rade volje pograbili in vse skupaj označili kot še en dokaz več, kako naivni in podkupljivi so člani predsednikove administracije.

Za Giulianija in njegovo kredibilnost je torej dogodek ne glede na okoliščine politični bumerang. V predvolilnem obdobju je bil namreč eden tistih, ki so Trumpu z vsemi možnimi topovi pomagali blatiti predsedniškega protikandidata Joea Bidna. Aktualni ameriški predsednik je recimo najprej trdil, da je bil sin demokratskega tekmeca Hunter Biden vpleten v čudne posle podjetij v Ukrajini in na Kitajskem ter da je vanje pritegnil tudi očeta, nedavno pa so s pomočjo Giulianija v javnost zašli namigi, da naj bi serviser računalnikov iz Delawarea, ki je med drugim Trumpov podpornik, na prenosniku Bidnovega sina našel otroško pornografijo. Kakorkoli, medtem ko ameriški predvolilni boj še naprej kaže, kako nizko je strmoglavila ameriška politika, nadaljevanje filmskega mokumentarca iz leta 2006 o Boratu, fiktivnemu kazahstanskemu novinarju, izide jutri. Resničnostno komedijo s smislom za tajming sicer slaba dva tedna pred volitvami ponuja Amazon Prime. Dodatnega oglaševanja po nedavnih razkritjih pa očitno niti ne potrebuje.