Informacija odmeva, ker Trump in njegovi zavezniki pred volitvami ostro napadajo demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna, da je popustljiv do Kitajske ter izpostavljajo posle njegovega sina Hunterja Bidna na Kitajskem. Hunterju Bidnu na primer očitajo, da je odprl bančni račun skupaj s kitajskim poslovnežem.

Trumpovo hotelsko podjetje pa si je dolga leta prizadevalo za razne projekte na Kitajskem, vendar brez uspeha. Kljub temu je med iskanjem pogodb za licence plačal skoraj 190.000 dolarjev davka Pekingu. Kitajska je tudi ena od le treh tujih držav, kjer ima Trump bančni račun. Poleg Kitajske sta to še Velika Britanija in Irska.

Odvetnik Trumpove organizacije Alan Garten je zatrdil, da na Kitajskem niso nikoli sklenili nobenega posla, preko bančnega računa pa tudi ni šlo nič drugega denarja kot le tisto, kar so morali plačati za davke, ko so skušali pridobiti hotelske posle.

Trump trdi, da je Hunter Biden od Kitajske dobil 1,5 milijarde dolarjev in to, ko je na službeni poti leta 2013 spremljal očeta podpredsednika ZDA. Obtožba je izmišljena, saj je šlo le za ciljno vrednost poslov investicijskega podjetja, pri katerem je imel Hunter Biden 10-odstotni delež.

Joe Biden je v času predvolilne kampanje objavil vse svoje finančne informacije in davčne napovedi, kjer ni niti sledu o sumljivih poslih na Kitajskem ali kje drugje. Trump pa še vedno ni objavil svojih davčnih napovedi, niti vsebinskih finančnih informacij, na primer o tem, komu je koliko dolžan. Na nedavni javni tribuni je posredno priznal, da je res dolžan 400 milijonov dolarjev.

New York Times je prej med drugim objavil informacijo o Trumpovih dolgovih in o tem, da je leta 2016 in 2017 v ZDA plačal le po 750 dolarjev dohodnine, čeprav se je sam hvalil, da je milijarder in da je služil težke milijone.

Trump predčasno končal intervju s televizijo CBS

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo po 45 minutah predčasno končal intervju s televizijo CBS za popularno oddajo »60 minut«, nato pa po twitterju in na zborovanju v Pensilvaniji napadel voditeljico, ker mu ni bil všeč njen ton in njena vprašanja.

Na twitterju je zagrozil, da bo Bela hiša objavila celoten posnetek intervjuja, še preden bo objavljen v nedeljo v posebni oddaji namenjeni intervjujem s Trumpom in podpredsednikom Mikom Penceom ter demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom in podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris.

»Z veseljem vam sporočam, da zaradi točnosti poročanja razmišljam o objavi mojega intervjuja z Leslie Stahl v oddaji 60 minut, preden bo objavljen. To bo narejeno zato, da bodo lahko vsi videli, za kaj gre v lažnem in pristranskem intervjuju. Vsi bi morali primerjati ta grozen vdor v volitve z nedavnimi intervjuji zaspanega Joa Bidna,« je tvitnil Trump.

Objavil je tudi fotografijo voditeljice Leslie Stahl v Beli hiši in jo »zatožil«, da nima maske ter kup fotografij, kako sedita med intervjujem. Na zborovanju pred svojimi volivci v Pensilvaniji je kasneje vse pozval, naj gledajo oddajo 60 minut, ker bodo uživali, Stahlova pa ne bo srečna.

Bela hiša je potem zatrdila, da Trump ni predčasno zapustil intervjuja, objavili so tudi fotografijo, kako tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnnany predaja Stahlovi debelo enciklopedijo Trumpovih dosežkov na področju zdravstva.

Trump ostal besen ves dan

Kaj je tako razburilo Turmpa, ni bilo takoj jasno, ampak viri blizu televizije CBS in Bele hiše poročajo, da so bila to vprašanja in njihov ton. Trump je imel isti dan intervju za televizijo Fox News in tam ni bilo nobenih težav.

Leslie Stahl naj bi Trumpa spraševala, zakaj poziva k aretaciji guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, potem ko je FBI nedavno preprečil njeno ugrabitev s strani nasprotnikov ukrepov proti pandemiji koronavirusa.

Razjezilo naj bi ga tudi vprašanje, ki je izražalo dvom v njegove trditve o tem, koliko ljudi ima na zborovanjih, ter vprašanja o njegovih napadih na direktorja Nacionalnega inštituta za zdravstvo Anthonyja Faucija.

Trump je na twitterju med drugim objavil posnetek Faucijevega klavrnega meta žogice na tekmi za baseball ter za primerjavo njegov met, kot da ljudje od Faucija pričakujejo športne sposobnosti.

Leslie Stahl naj bi ga razjezila tudi z zanikanjem njegove obtožbe, da je vlada Baracka Obame leta 2016 vohunila za njegovo kampanjo, in vprašanji, ki vzbujajo dvom v kredibilnost zadnjih obtožb na račun Joa Bidna in njegovega sina Hunterja. Trump naj bi bil ves dan jezen in je govoril le o tem intervjuju.