"Strinjali smo se, da smo ponovno vzpostavili temelje za pogajanja z EU in Michelom Barnierjem," je tvitnil Frost. Pojasnil je še, da bodo pogajanja potekala na dnevni ravni od četrtka dalje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Frost je objavil novico, potem ko je London v petek sporočil, da je trgovinskih pogajanj z EU konec. Pogajanja so smiselna samo, če bo EU bistveno spremenila svoja stališča, je tedaj dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona. S tem je britanska stran odgovorila na pozicijo EU, da je na vrsti London, da sprejme potrebne ukrepe, ki bi vodili v dogovor.

Z Downing Streeta so danes sporočili, da je glavni pogajalec EU Barnier sedaj pokazal razumevanje za britanske pomisleke. Po poglobljenem pogovoru med Barnierjem in Frostom pa so pripravljeni v Londonu pozdraviti pogajalsko ekipo iz Bruslja.

"Jasno je, da med našimi stališči ostajajo velika razhajanja na najbolj težavnih področjih, a smo pripravljeni z EU preučiti, ali je možno premostiti ta razhajanja na intenzivnih pogovorih," so dodali v izjavi.

V Londonu si še vedno želijo z EU doseči dogovor o prihodnjih odnosih po prehodnem obdobju, ki se konča konec decembra, obenem pa se ne odrekajo možnosti, da bodo prekinili pogajanja. V izjavi so še sporočili, da bo naslednji krog pogajanj potekal od četrtka do nedelje.

Po brexitu konec januarja je Velika Britanija vstopila v prehodno obdobje, ki ji omogoča trgovanje z državami članicami EU pod enakimi pogoji kot doslej. To obdobje se izteče konec leta.

Strani sta vztrajali, da morajo sprejeti dogovor o prihodnjih odnosih najkasneje oktobra, da bi bilo na voljo še dovolj časa za implementacijo do konca leta. Čeprav se bodo pogajanja nadaljevala, ni nujno, da bodo dosegli dogovor.

Na pogajanjih v preteklih mesecih so namreč dosegli le malo napredka, jabolko spora ostajajo predvsem prihodnji odnosi glede konkurenčnosti, ribolova in upravljanja.