V živo smo spremljali novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za zdravje Tomaž Gantar ter vladni govorec Jelko Kacin.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19

Število postelj za bolnike s covidom-19 po besedah ministra Tomaža Gantarja povečujejo sproti oz. po potrebi. Trenutno je to 10 do 12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval, je zatrdil. Težava so tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, doslej so jih našteli več kot 1000, 150 samo v zadnjem mesecu v UKC Ljubljana.

»Če smo v prvem valu praktično prekinili ves reden program v zdravstvu, poskušamo sedaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, ki zdravljenje potrebujejo, in sproti zagotavljati potrebno število postelj za bolnike s covidom-19,« je pojasnil minister za zdravje Gantar. Bo njegovih navedbah imamo v slovenskem zdravstvu brez psihiatričnih kapacitet na voljo 7522 postelj. Kot zagotavlja, bodo brez večjega problema za bolnike s covidom-19 zagotovili vsaj deset odstotkov oz. 700 postelj, ali pa celo kaj več.

Potrebe po bolniških posteljah povečujejo za približno od 10 do 12 postelj dnevno. Ob tem morajo imeti na razpolago tudi nekaj zaloge oz. rezerve, če sprejeti protikoronski ukrepi ne bi bili zadostni. Opomnil je še, da zadnji ukrepi v teh dneh oz. naslednjem tednu še ne morejo pokazati večjih učinkov, saj je inkubacijska doba nekje med 10 in 14 dni.

»Vsakdo bi moral ravnati, kot da je okužen«

Gantar v tem trenutku še lahko zagotavlja, da bo vsak bolnik, ki zdravljenje potrebuje, tega tudi deležen. A se je kljub temu po njegovih besedah treba zavedati, da epidemije ni obvladana. Izpostavil je visok delež pozitivnih testov, ki je okoli 25 odstotkov. »To je visoka številka in kar ne kaže na umirjanje epidemije,« je ocenil.

»Moje mnenje je, da bi se vsak moral ravnati, kot da je okužen. To je v tem trenutku edina pot, da okužbe v državi omejimo,« je pozval. Poleg tega je količina virusa trenutna takšna, da po mnenju epidemiološke stroke sledenje kontaktom enostavno ni več možno. Obžaluje tudi, da nismo uresničili odlične priložnosti za uporabo aplikacije #OstaniZdrav za opozarjanje na stike z okuženimi, ki bi po Gantarjevih besedah v veliki meri pomagala vsem.

Kustec: Šlo je za začetniško napako, sistem sedaj deluje

»Predvidoma konec prihodnjega tedna bomo odločali, kako bo izobraževanje potekalo v nadaljevanju,« je dejala ministrica za šolstvo, znanost in šport Simona Kustec. »Zelo nam je žal, da je prišlo do motenj pri vzpostavljanju šolanja na daljavo,« je dejala in povedala, da so dobili zagotovilo z Arnesa, da so vsi sistemi, ki so bili poškodovani, sedaj vzpostavljeni in da upa, da je šlo za začetniško napako, ki se ne bo ponovila, »ker se ne sme«.

Treningi in tekmovanja dovoljena vrhunskim športnikom, z omejitvami pa tudi rekreativnim

Izpostavila je, da so dovoljeni treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Ukrepi bodo veljali 14 dni, nato jih bodo znova preučili. Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje. Fitnes centri morajo biti v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrih.

»Vsakodnevno gibanje naj ostaja kot skrb za naše zdravje. Šli smo naproti športu, toda imejmo razumevanje, da je treba za nekaj časa ubrati drugačne poti. Bistveno, je da hodimo dalje. Na prvem mestu je zdravje in vse rešitve in ukrepi vlade so namenjeni temu. Ne zaustavljamo življenja, začasno pa upoštevajmo sprejete ukrepe,« je med drugim na novinarski konferenci pojasnila ministrica.

Še naprej bo dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. Le na tekmah najvišjega državnega razreda ter na mednarodni ravni je dovoljen športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Nedavna slovenska raziskava je sicer ugotovila povečanje debelosti in zmanjšanje gibalnih osnov pri mladostnikih, ki so se pojavile v zadnjem obdobju. »Zavedamo se možnih težav, a pričakujemo, da bo tudi športna vzgoja v šolah nemoteno potekala tudi na daljavo, obenem pa je možna individualna ali družinska vadba,« je dejala.

V Sloveniji je v naslednjih mesecih predvidenih nekaj velikih zimskih športnih prireditev. Najprej decembra svetovni prvenstvo v smučarskih poletih v Planici, predvidenega že marca letos, a prestavljenega ob prvi razglasitvi epidemije. V tujini so protokoli za zimske tekme jasni že nekaj časa, slovenski organizatorji jih še niso izdali, kar naj bi čakali na navodila pristojnih slovenski inštitucij. »Vse naše velike prireditve ostajajo del mednarodnega programa, procesi tečejo dalje, aktivnosti se usklajujejo z organizatorji in s pristojnimi ministrstvi ter drugimi ustanovami,« je zagotovila Kustečeva. Dejala je tudi, da dobro poteka tudi sodelovanje z OKS, predstavniki zvez ali klubov.

Gantar je za popolno ustavitev javnega življenja

Tomaž Gantar je v pogovoru za Večer dejal, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. »Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi se stvari dale obvladovati,« je dejal.

Problem, ki ga je še v pogovoru za Večer izpostavil Gantar, da bodo šele čez deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. »Za nas bi bilo zelo obremenjujoče, če bi čez 14 dni ugotovili, da sprejeti ukrepi niso zadostovali in bi prišli do točke, ko zdravstvo ne bo več zmoglo zdržati obremenitev. Vsi se bojimo, da bi prišli do točke, ko ne bi več imeli rešitev, zato je danes rešitev zgolj in samo v omejitvi kontaktov,« je dejal.

Beović: Zaprtje vseh trgovin in drugih servisnih dejavnosti smo predlagali že prejšnji teden

Zaprtje vseh trgovin in drugih servisnih dejavnosti, vključno s hoteli, je že v minulem tednu predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v izjavi za medije povedala vodja skupine in infektologinja Bojana Beović. Kot je poudarila, kakršnokoli mešanje pripomore k širjenju okužb z novim koronavirusom.

Mnenje skupine je, da se je smiselno zapreti državo za sorazmerno kratek čas in jo ob izboljšanju stanja spet sprostiti z ustreznimi ukrepi, dokler ne bo situacija bistveno boljša ali zaradi toplejših mesecev ali pa zaradi varnega in učinkovitega cepiva.

Za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov je po njenih besedah treba počakati vsaj dobrih deset dni ali raje kak dan več. Dodaja pa, da je v vmesnem času zelo neprijetno gledati naraščanje števila okuženih in se spraševati, ali so ukrepi ustrezni in zadostni, da bodo preprečili katastrofo.