Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) je danes pozvala vlado, naj pomaga gostincem, saj je s prepovedjo opravljanja gostinske dejavnosti v rdečih regijah (oranžna je le še obalno-kraška statistična regija) ogrozila obstoj številnih podjetij in na tisoče delovnih mest.

»Gostinci so na robu obupa. Finančna stiska bo še toliko hujša, ker si večina še ni opomogla od spomladanskega zaprtja,« je povedal predsednik sekcije Blaž Cvar in opozoril, da bo zaradi zaprtja gostiln posledično prišlo do odpuščanj tudi v povezanih panogah, v proizvodnji pijač in hrane ter pri dobaviteljih.

Gostinci zahtevajo, da jim država zamrzne posojilne obveznosti in vse fiksne stroške, v celoti pokrije nadomestila plač za zaposlene na čakanju na delo in ne zgolj 80-odstotno, ter zagotovi brezpogojni temeljni dohodek v višini 1100 evrov. Sekcija ob tem ponovno poziva vlado k razmisleku, da bi gostincem omogočili opravljanje dela vsaj na terasah in v občinah, ki imajo dobro epidemiološko sliko. Cvar opozarja, da je bil med prvim valom epidemije prav v gostinstvu zabeležen največji porast števila brezposelnih, število zaposlenih v okoli 8200 obratih pa se je od začetka krize znižalo s 24.000 na 20.000.

Vlada omilila ukrep za frizerje, fitnesi ostajajo zaprti

Vlada je v torek zvečer odločila, da lahko tudi v rdečih regijah frizerski in kozmetični saloni sprejmejo eno stranko na 20 kvadratnih metrov in ne zgolj eno na poslovni prostor. »Odločitev vlade vsekakor pozdravljamo. Je logična in smiselna,« je povedal Stevo Pavlovič iz ljubljanskega frizerskega salona Stevo. Kot pravi, je panoga že tako močno prizadeta, saj je zaradi strahu pred okužbo manj strank, številni zaposleni pa so čakanju. Od vlade pričakuje, da frizerskim in kozmetičnim salonom pomaga tako kot marca in aprila, ko so nosilci dejavnosti prejeli po 700 evrov in jim je država plačala prispevke, delavci na čakanju pa so dobili 80 odstotkov osnovne plače.

Če je država delno upoštevala zahteve frizerjev in kozmetikov, pa tega ni storila za ponudnike fitnesa in rekreativnih športnih dejavnosti. Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Sekcija za fitnes, regeneracijo in rekreacijo in Slovenska fitnes iniciativa sta danes državnemu zboru predali peticijo, ki jo je podpisalo več kot 15.000 ljudi. V peticiji opozarjata, da bo ponovno zaprtje fitnes centrov pahnilo številne gospodarske subjekte v stečaj. »Raziskave in strokovnjaki povsod po svetu ugotavljajo, da nadzorovana preventivna oblika rekreativne vadbe izjemno ugodno vpliva na psihofizično stanje posameznika. Redno aktiven posameznik je tudi bolj zdrav posameznik, kar drastično zmanjša možnost okužb in dviguje odpornost imunskega sistema,« so zapisali v sekciji, kjer ob dejstvu, da NIJZ doslej ni obravnaval izbruhov okužb v fitnesih, predlagajo vladi, da ukrep omili in dovoli obisk ene osebe na 20 kvadratnih metrov. Kot eno od možnosti državne pomoči pa vidijo uvedbo vavčerjev za rekreacijo.

Na GZS pričakujejo šesti protikoronski paket

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se strinjajo, da je v zaostrenih epidemioloških razmerah zdravje najpomembnejše. Ukrepi vlade se jim zdijo razumljivi, pri tem pa opozarjajo, da morajo biti življenjski, ciljno usmerjeni in sorazmerni, saj le tako lahko preprečimo, da se zdravstvena kriza ne bi prelila tudi v »globoko ekonomsko in socialno krizo«. Spomnili so, da smo že v času prvega vala bolezni covid-19 v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup pričakuje, da bo vlada tudi v prihajajočih mesecih z različnimi oblikami podpornih ukrepov in pomoči preprečila rast brezposelnosti in omogočila ohranitev vitalnega dela gospodarstva. V zbornici si zato prizadevajo za sprejem naslednjega, že šestega protikoronskega zakona, med predlogi pa izpostavljajo izboljšanje likvidnostne sheme, zamrznitev dviga minimalne plače, olajšanje zagona investicij v podjetjih, možnost pozavarovanja terjatev v Sloveniji ter ukrepe za pomoč najbolj prizadetim podjetjem.