Izbira zelenjave je pravzaprav prepuščena vam. Uporabite lahko le brokoli ali le cvetačo, dodajte grah, zeleno in bučko ali pa katero od naštete zelenjave izpustite. Prilagodljivost je odlična značilnost tega recepta!

Ena boljših značilnosti juhe je tudi trik, s katerim juho zgostite. Namesto tradiciolnale mešanice vode in moke, uporabite tisto, kar je že v juhi. Malo kuhanega krompirja in tekočine zmiksajte in nato z dobljeno gosto maso juho zgostite na popolnoma naraven (in zdrav) način.

Juho lahko pripravite tudi vnaprej in jo potem enkrat pogrejete. Ker vsebuje krompir, pa zamrzovanja ne priporočamo.

Prihajamo v letni čas, ko bodo juhe glavne. Jesen in zima sta letna časa, ko imamo juhe največkrat na jedilniku. Zato so tu še tri odlične juhe, ki jih lahko pripravite to jesen in zimo:

Jesenska zelenjavna juha z bulgurjem

Bučna juha z brokolijem in azijskimi špageti

Juha iz rdeče leče z zelenjavo

Več receptov za juhe in enolončnice najdite pod oznako juhe.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

1 por

1 stebelce zelene

4 majhni krompirji

1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha

1 manjša zelena bučka

1/4 glave cvetače

1/4 glave brokolija

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

sol

poper

olivno olje

1 vejica svežega peteršilja (ali suhega ali 1/2 žličke suhega, ki ga dodaš skupaj z jušno osnovo)

PRIPRAVA

Por narežite na kolute, krompir pa olupite in narežite na kocke. Bučko narežite na majhne kocke. Cvetačo in brokoli narežite na cvetke in po potrebi (če zgledata umazana) za pet minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberite iz vode in splaknite pod tekočo vodo. Uporabite lahko tudi zamrznjeno zelenjavo.

V kozici segrejte žlico olja, potem pa na segretem popražite por in zeleno. Pražite minuto, da se por zmehča, a ne obarva. V kozico potem dajte krompir in grah ter premešajte, potem pa zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Kuhajte približno 10 minut, da se krompir že skoraj skuha. Potem v kozico dajte še cvetačo, brokoli in bučko ter premešajte in popoprajte ter kuhajte še 5 minut, da se skuhajo še cvetača, brokoli in bučka.

Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesite v mešalnik in zmiksajte, potem pa zmiksano zmes umešajte v juho. Juho zavrite, potem pa poskusite ter dosolite ali dopoprajte, če je potrebno.

V juho umešaj še peteršilj in juho servirajte ter postrezite.