V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 27 bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno 7708 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 ljudi v 14 dneh pa se je povzpelo na 368.

Izbruhi okužb so tudi v nekaterih domovih za starejše. V brežiški izpostavi doma Impoljca je okuženih 24 oskrbovancev, ki zaenkrat prebolevajo bolezen z blažjimi simptomi, njihovo splošno počutje je relativno dobro, so napisali na spletni strani doma. Domska zdravnica vsakodnevno spremlja njihovo zdravstveno stanje. V ponedeljek so opravili drugo testiranje zaposlenih, danes nadaljujejo drugo testiranje polovice vseh stanovalcev.

V domu starejših v Krškem, kjer so prvi primer okužbe (pri zaposleni) potrdili prejšnji teden, so opravili 109 testov, vsi so bili negativni. Testiranje bodo ponovili v sredo, piše na njihovi spletni strani.

V Sloveniji so doslej opravili 293.769 testov in potrdili 14.472 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 192 bolnikov s covidom-19. Največ okužb je bilo v Sloveniji sicer potrjenih v petek, ko so jih našteli 898.

V bolnišnicah trenutno 100 intenzivnih postelj za bolnike s covidom-19, možnost razširitve na 136 postelj

V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj, je zapisalo ministrstvo za zdravje v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imela v ponedeljek na razpolago skupno 88 postelj za zdravljenje bolnikov s covidom-19, od tega 26 postelj za intenzivno terapijo.

Ministrstvo zbira ključne podatke o razpoložljivosti oz. zasedenosti bolnišničnih postelj, ključni medicinski opremi, stanju zalog glede na določen obseg in vrsto zaščitnih sredstev ter druge podatke, povezane s covidom-19. Vse spremembe na področju posteljnih kapacitet bolnišnice sproti sporočajo v posebno aplikacijo za poročanje ministrstvu.

Bolnišnice bodo morale spremeniti namembnost prostorov, če bodo morale povečati posteljne zmogljivosti. Prav tako je predvideno zagotavljanje dodatnih posteljnih zmogljivosti zunaj zdravstvenih ustanov, denimo v dijaški ali študentskih domovih, zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah itd.

Na tem mestu bomo v živo spremljali novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede epidemije covid-19 v Sloveniji.