Ljubljanski mestni svet je danes z 32 glasovi za in nobenim proti izglasoval sklep o tem, da so zbiranja paravojaških milic in nacionalističnih organizacij v Mestni občini Ljubljana nezaželena. Vsakršno zbiranje in organiziranje takšnih skupin sta »v svobodni in pravno urejeni državi nedopustni, etično sporni in protizakoniti«, je opozoril Milan Jakopovič iz svetniškega kluba Levica. Dodal je, da v večini držav delovanje takšnih milic rigorozno preganjajo, »saj gre za izjemno nevarne, nasilne skupine, ki red in pravico jemljejo v svoje roke in želijo hkrati brez ustreznih kvalifikacij in urjenj prevzemati delovanje državnih represivnih organov«. Letos pozimi je po Jakopovičevih besedah Nemčija takšne skupine prepovedala, ker so v nasprotju z ustavnim redom, v Kanadi pa so lani organizaciji Blood & Honour in Combat 18 uvrstili na seznam terorističnih organizacij.

Ravno svetniški klub Levica je dal pobudo in tudi pripravil predlog sklepa o nezaželenosti paravojaških milic v prestolnici. »Različne vrste tovrstnih formacij med prebivalci sprožajo strah in nelagodje,« je opozoril Jakopovič. Spomnil je, da so predstavniki Slovenske varde letos pred predsedniško palačo izvajali svoje postroje in paradirali. Prav tako so v uniformah želeli vstopiti v državni zbor.

Jakopovič izpostavil tudi rumene jopiče

Jakopovič je v obrazložitvi sklepa izpostavil tudi večkratno zbiranje skupine tako imenovanih rumenih jopičev v času protivladnih protestov. »Med njimi je bilo, kot so kasneje razkrili raziskovalci na podlagi pregleda fotografij na družbenih omrežjih, veliko pripadnikov skrajnih desničarskih, nacionalističnih in nacističnih gibanj, kot je organizacija Blood & Honour. Eden od sodelujočih, ki se je kasneje zamaskiran pojavljal v medijih, je bil prepoznan kot vodja skupine za novačenje skrajnežev,« je poudaril Jakopovič in omenil, da je bil prvi znak povezave rumenih jopičev z neonacističnimi gibanji nacistični pozdrav, kar je storil eden od pripadnikov rumenih jopičev pred Prešernovim spomenikom.

SDS in NSi za umik točke

Svetniška kluba SDS in NSi sta pri sprejemu dnevnega reda seje sicer želela, da župan Zoran Janković to točko umakne z dnevnega reda in da torej mestni svet o tem sploh ne razpravlja. Igor Horvat (SDS) je pojasnil, da takšen sklep ni potreben, ker te iste vsebine že ureja nedavno dopolnjen zakon o varstvu javnega reda in miru. Zakonodaja po Horvatovih besedah podrobno ureja »deviantna dejanja, ki ogrožajo življenje in zdravje ljudi ter povzročajo materialno škodo. Prav tako so opredeljeni sankcije in organ nadzora,« je sklenil Horvat. Da je to področje torej že urejeno, se je strinjala tudi Mojca Sojar (NSi). Ocenila je, da je predlog Levice nepotreben in da »gre zgolj za politično provokacijo, ki bi lahko v mestnem svetu izzvala neprimerno in grobo razpravo«.

Jakopovič je prepričan, da besede vodje Štajerske varde Andreja Šiška kažejo, da vardisti klub zaostritvi zakonodaje na tem področju nimajo namena nehati delovati. Po Jakopovičevih besedah naj bi Šiško namreč dejal: »Neki butalci nas s svojimi novelami zakona ne bodo zaustavili.«

Kociprova: Takšna ravnanja je treba obsoditi na vseh ravneh

Pri razpravi o dnevnem redu so nujnost sprejema takšnega sklepa potrdili tudi v svetniškem klubu SD in samostojnih svetnikov. »Ne glede na to, da imamo sedaj urejeno ustrezno zakonodajo, sem tudi v državnem zboru povedala, da je treba takšna ravnanja obsoditi na vseh ravneh,« je poudarila Maša Kociper (SAB). V imenu svetniškega kluba samostojnih svetnikov (poleg Kociprove ga sestavljata še Katja Damij in Dragan Matić) je Kociprova izpostavila, da je ta sklep izredno pomembna simbolna gesta mestnega sveta. Po njenih besedah gre pri tovrstnih skupinah za ekscesne primere, »ko posamezna skupina posameznikov misli, da lahko v praksi izpeljuje pooblastila, ki so v vsaki normalni demokratični državi pridržana vojski in policiji«. Martina Vuk (SD) pa je poudarila, da je dolžnost mestnega sveta, da kot organ, ki predstavlja meščanke in meščane, daje posamezna sporočila. »In sporočilo je, da je v Ljubljani nezaželeno zbiranje paravojaških milic in nacionalističnih organizacij. Tukaj nimajo kaj delati,« je bila jasna Vukova.

Po pobudi župana svetniki sklep sprejeli brez razpravljanja

Ko so danes svetniki prišli do obravnave točke, jih je župan Janković nagovoril z naslednjimi besedami: »Imamo dve poti: ena je, da začnemo dopovedovati, kdo kaj misli, kaj je prav in kaj ni prav. In druga pot je, da ta sklep sprejmemo skupaj, če se le da, z enim sporočilom. Da v Ljubljani živimo skupaj in da spoštujemo vse različnosti.« Svetniki so to županovo pobudo podprli, saj nobeden ni želel besede za razpravo, temveč so se lotili glasovanja in soglasno torej dali sporočilo, da paravojaške milice in nacionalistične organizacije tukaj niso dobrodošle. Svetnika NSi sta sicer pred glasovanjem zapustila dvorano, svetniki SDS pa niso glasovali.

Janković je pohvalil državni zbor in pozdravil spremembo zakona o javnem redu in miru. »To je velik korak, ki je povedal, da v tej državi ne more biti paravojaških milic, da je lahko samo ena vojska, samo ena policija in da takšnih pomoči ne potrebujemo. To, da so šli (predstavniki Štajerske varde, op. p.) v predsedniško palačo, da so poskušali vstopiti v državni zbor, je zame žalitev obeh inštitucij,« je bil jasen Janković.