ZDA so Mehiko neprijetno presenetile z aretacijo nekdanjega ministra za obrambo in poveljnika vojske (v Mehiki sta obe funkciji združeni), 72-letnega generala Salvadorja Cienfuegosa. Prijeli so ga v četrtek zvečer na letališču v Los Angelesu, kamor je s člani svoje družine pripotoval na dopust. Ukaz je izdalo ameriško pravosodno ministrstvo na podlagi obtožnice, ki jo je že avgusta lani vložilo zvezno sodišče vzhodnega okrožja v New Yorku, s čimer pa ne mehiška vlada in policija ne pravosodje niso bili seznanjeni. Preiskavo je deset let v tajnosti vodila Ameriška agencija za boj proti drogam (DEA), poimenovali pa so jo Operacija boter po vzdevku »Padrino«, ki so ga generalu nadeli člani kriminalnih združb.

Številni dokazi tožilstva

Dan po aretaciji so Cienfuegosa privedli na sodišče v Los Angelesu, kjer je njegovo identiteto po videokonferenci preveril newyorški zvezni sodnik Alexander McKinnon in ga na kratko seznanil z obtožbami ter njegovimi pravicami. Zvezni tožilci so proti njemu vložili kar štiri obtožnice zaradi suma, da se je od decembra 2015 do februarja 2017 ukvarjal s proizvodnjo, distribucijo in tihotapstvom heroina, kokaina, metamfetaminov in marihuane v ZDA. V četrti obtožnici je obtožen še pranja denarja. Ameriški zvezni tožilec Seth DuCharme očita Cienfuegosu, da je kot minister in poveljnik vojske v letih 2012–2018 izkoriščal svoj položaj za sodelovanje z mamilarskim kartelom H-2, ki izhaja iz zloglasne kriminalne združbe Beltran Leyva iz Sinaloe.

Po navedbah tožilca je general kartelu H-2 pomagal pri širjenju kriminalne dejavnosti in prometu ogromnih količin prepovedanih drog v zameno za primerno plačilo. To oboroženo skupino, ki je rutinsko in nekaznovano izvajala nasilje po vsej državi, vključno z mučenji in umori, je kot poveljnik vojske tudi ščitil. Tožilec DuCharme je povedal, da sodišče razpolaga s tisočimi telefonskimi sporočili, fotografijami, videoposnetki in drugim gradivom, ki bremenijo Cienfuegosa aktivnega sodelovanja in pomoči kartelu H-2. General se je med drugim izogibal vojaškim operacijam proti H-2 in jih usmerjal proti njegovim narkokartelskim tekmecem ter izvajal vojaške premike tako, da je s tem olajšal pomorski transport droge proti severni sosedi.

DEA verjetno uporabila zvijačo

Kot ministru in poveljniku vojske je bilo Cienfuegosu poverjeno tudi sodelovanje z ZDA. Tako je bil dobro obveščen o tekočih policijskih operacijah, o tem, koga nameravajo aretirati, kdo jih je ali bo izdal in kdo so priče, in je lahko pravočasno opozoril vodje kartelov, da so se jih znebili. Tožilstvo je ob tem navedlo primer spektakularne mehiške vojaške operacije v Tepicu (Nayaritu) leta 2017, v kateri je vojska ubila šefa kartela H-2 Juana Francisca Patrona, ki so ga klicali »El H2«. General in vojska sta od vlade tedanjega predsednika Pene Nieta prejela pohvalo za ta izjemen dosežek in uspešen boj proti kriminalnim združbam. Toda tožilstvo v New Yorku je razkrilo, da je bil Cienfuegosov namen utišati Patrona. Ameriški agenti DEA so verjetno namerno Cienfuegosu podtaknili domnevo, da je bil šef H-2 pripravljen sodelovati z ameriškim pravosodjem in spregovoriti v zameno za oprostilno sodbo ali nižjo kazen, kar je pogosto v takih primerih.

General čaka v tem tednu premestitev v New York, kjer mu bodo sodili na zveznem sodišču v Brooklynu. Tam so sodili tudi zloglasnemu Joaquinu »El Chapu« Guzmanu in kjer je zaradi sodelovanja z narkokarteli zdaj v sodnem postopku bivši mehiški minister za notranje zadeve Genaro Garcia Luna, ki je opravljal to funkcijo v času vlade predsednika Felipeja Calderona (2006–2012).