Francozi so v zadnjih dneh izjemno ogorčeni, a ne toliko zato, ker na dan ugotovijo že več kot 30.000 novih okuženih, še manj zato, ker v Parizu in osmih drugih močno okuženih mestih ponoči velja policijska ura, ampak zaradi umora osnovnošolskega učitelja zgodovine in zemljepisa. Ta ogorčenost se kaže v številnih spontanih zborovanjih po francoskih mestih. Umor ostro obsojajo vsi francoski politiki od skrajne desnice do radikalne levice, predsednik Emmanuel Macron pa je takoj pohitel na kraj zločina.

Islamistični terorist, 18-letni Čečen, rojen v Moskvi, je v petek popoldne, potem ko je prav s tem namenom prišel iz Normandije, kjer je živel kot azilant, 47-letnega Samuela Patyja po koncu pouka čakal pred njegovo šolo v bližini Pariza in prosil učence, naj mu ga pokažejo. Z nožem ga je zabodel v glavo in ubil, nato obglavil in na družabnih omrežjih objavil fotografije usmrčenega, še preden so ga policisti v 15 minutah izsledili in ga ustrelili, ker je najprej sam streljal na njih.

Bojazen za svobodo izražanja

Do zločina je prišlo enajst dni po tem, ko je Paty na šolski uri, ki jo je posvetil svobodi izražanja, pokazal karikaturi Mohameda (na eni je gol) v povezavi s pokolom v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo januarja 2015. Učencem, ki so muslimani, je predlagal, naj se obrnejo proč.

To je drug teroristični napad, odkar se je 1. septembra začel sodni proces proti logističnim sodelavcem napada na Charlie Hebdo (s katerim se je v Franciji začelo krvavo dveletno obdobje islamističnega terorizma). V prvem napadu pred tremi tedni je napadalec, ki so ga ujeli živega, pred uredništvom tednika ranil dve osebi.

Francozi se bojijo, da bo imel sedanji umor učitelja hude negativne posledice za njihovo družbo, saj bi lahko vplival na samocenzuro učiteljev. Dnevnik Le Monde celo meni, da je šest let po napadu na uredništvo Charlie Hebdo spet ogrožena svoboda izražanja.

Glavna tarča sedanjega napada, ki so ga s svojimi idejami vsekakor pripravljali islamistični skrajneži, je vsekakor spet šola. Že pred 30 leti so islamisti silili osnovno- in srednješolke iz muslimanskih družin, da nosijo naglavno ruto, ki jo je zato vlada leta 2004 v javnih osnovnih in srednjih šolah prepovedala. Januarja 2015 pa so v revnih predmestjih številni učenci med poukom zavrnili, da bi z minuto tišine počastili spomin na pobite štiri karikaturiste in druge žrtve pokola v uredništvu tednika Charlie Hebdo.

Pritisk staršev kotpovod za napad

Sploh že vrsto let po francoskih šolah nekateri starši, ki so muslimani, nasprotujejo določenim vsebinam pri pouku. Marsikje učitelji težko učijo o izraelsko-palestinskemu konfliktu in holokavstu, saj so njihovi učenci že o vsem »poučeni« s facebooka (zaradi varnosti se judovski otroci ne morejo vpisati v nekatere šole v predmestjih). Pri biologiji je problem govoriti o spolnih organih in darvinizmu. Pri telovadbi je težava mešanje spolov.

Vse to so v Franciji doslej pometali pod preprogo, zdaj pa se o tej šibki avtoriteti šolstva v revnih predmestjih več govori, saj je omenjeni teroristični napad povezan s tovrstnimi pritiski staršev in islamistov na šolo. Mladega Čečena je namreč k umoru očitno spodbudil oče ene od Patyjevih učenk, ker je na družabnih omrežjih tega učitelja obtožil islamofobije in ob podpori islamistov zahteval, da preneha poučevati.

Sam minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer je po televiziji izjavil: »Več desetletij smo preveč dovoljevali tovrstno verbalno nasilje in prozelitizem. Zdaj moramo postati močnejši in odločnejši glede tega.«