Avgusta je bilo med vsemi delovno aktivnimi približno 788.100 zaposlenih oseb ter približno 94.100 samozaposlenih. Število prvih se je od julija zmanjšalo za 0,1 odstotka, število drugih pa za prav toliko povečalo.

Število samozaposlenih se je povečalo tudi na letni ravni, in sicer za 3,1 odstotka. Zaposlenih oseb je bilo medtem za 1,7 odstotka manj kot avgusta lani.

Glede na lansko leto se je avgusta zmanjšalo tako število delovno aktivnih žensk kot število delovno aktivnih moških. Vendar je bil pri moških padec 1,6-odstoten, pri ženskah pa le 0,7-odstoten, ugotavljajo statistiki.

Število delovno aktivnih oseb se je v avgustu na mesečni ravni zmanjšalo v devetih, povečalo pa v treh statističnih regijah. Največji padec je bil opaziti v podravski statistični regiji, še posebej v gradbeništvu. Po drugi strani se je najbolj povečalo v savinjski statistični regiji, in sicer predvsem v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti.

Med posameznimi dejavnostmi se je avgusta število delovno aktivnih oseb najbolj zmanjšalo v gradbeništvu. O rasti zaposlovanja v primerjavi z julijem pa poročajo predvsem iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

V prvih osmih mesecih skupaj je bilo v Sloveniji v povprečju za 0,3 odstotka manj delovno aktivnih oseb kot v istem obdobju prejšnjega leta. Število zaposlenih je bilo za 0,6 odstotka manjše, medtem ko je bilo število samozaposlenih oseb v povprečju za dva odstotka večje.