Statistika minule sezone v alpskem smučanju glede povprečja osvojenih točk svetovnega pokala Slovencev razkriva razloge za skrb. Glavna junaka sta bila Žan Kranjec in Meta Hrovat, ki sta edina okusila slast uvrstitve na zmagovalni oder. Tina Robnik je bila v povprečju s 17. mestom na veleslalomskih tekmah denimo tretja najuspešnejša Slovenka. Izjemno slabo sezono glede na pretekle uspehe je imela dvakratna svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec. Še slabšo moška reprezentanca v hitrih disciplinah, tudi Ana Bucik in Štefan Hadalin pa nimata razlogov, da bi se na podlagi lanskih rezultatov tolkla po prsih. Ob tem, da je imela panoga za alpsko smučanje v minuli sezoni rekorden proračun, ki je znašal več kot dva milijona evrov.

Pod Slivnikovim drobnogledom

Glede na statistiko je zaključek vodstva reprezentance pred novo sezono, ki se začenja jutri z veleslalomskim uvodom v Söldnu, skrb zbujajoč. Dolgoletni odgovorni trener moških hitrih disciplin Peter Pen je edini, ki je »plačal« za slabe rezultate, saj ni podaljšal pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije. Izmed tekmovalcev jo je najslabše odnesla Maruša Ferk. Boljši statistiki od Klemna Kosija, Mihe Hrobata in Boštjana Klineta navkljub se je znašla na povsem samoplačniškem seznamu.

Slovenska reprezentanca se je na trenerskih mestih celo dodatno okrepila. Meta Hrovat ima povsem svojo ekipo s trenerjem Matijo Grašičem, Ana Bucik in Tina Robnik svojega trenerja Sergeja Poljšaka, hkrati pa vso podporo, potrebno za treninge in tekme. Ilka Štuhec je sicer malce prevetrila ekipo, ki po številčnosti ostaja enaka. V moški reprezentanci hitrih disciplin pa je dirigentsko palico vodenja sicer izkušene, a sila neuspešne reprezentance zadnjih let dobil Gregor Koštomaj. Zdi se, da je cona udobja slovenskih alpskih smučarjev popolna.

Svetla luč pred novo sezono je dejstvo, da je zamenjal funkcijo Janez Slivnik, ki je postal vodja reprezentanc. Jeseničan po vrnitvi v Slovenijo dokazuje, da ne beži od odgovornosti. Zaveda se pomembnosti dela z mladimi. Glede na njegov sloves gre pričakovati, da bo imel pod drobnogledom delo v vseh ekipah in reprezentancah ter da bo po koncu sezone potegnil odločne zaključke. Slovensko alpsko smučanje v prihodnosti ne bo preživelo s (pod)povprečnimi rezultati. Četudi v izjemno težkih gospodarskih časih sedanjosti posluje zelo dobro. Dokaz za to je praktično enak proračun panoge v novi sezoni, medtem ko iz številnih najmočnejših reprezentanc poročajo, da so proračuni v novi sezoni precej okleščeni.

Veleslalom trenutno najboljša slovenska disciplina

Sezona svetovnega pokala se za slovensko alpsko smučanje začenja v najuspešnejši disciplini – veleslalomu. Žan Kranjec je v zadnjih dveh letih s četrtim in tretjim mestom dokazal, da mu teren na ledeniku Rettenbach ustreza. Če želi uresničiti visoke cilje, da bo rdečo majico najboljšega veleslalomista nosil po zadnji tekmi sezone, bo moral rezultate letos še nadgraditi. »Lani sem večkrat nosil rdečo majico vodilnega veleslalomista. Konec se ni izšel po mojih željah. Kljub temu sem dokazal, da sodim v veleslalomski vrh. V pripravljalnem obdobju sem storil vse, da bi še napredoval. Prostora ni veliko, a menim, da sem v nekaterih stvareh še boljši. Imam razlog za optimizem,« napoveduje Žan Kranjec, ki je najlepše trenutke minule zime doživel januarja, ko je dobil prestižno preizkušnjo v Adelbodnu.

Meta Hrovat je minulo sezono sklenila s tretjim mestom na veleslalomu za zlato lisico v Kranjski Gori. V Söldnu sicer še ni zablestela, a je bila lani blizu odlične uvrstitve, ko je storila napako tik pred ciljem druge proge. »Sölden je vselej posebna tekma, saj na začetku sezone nihče natanko ne ve, kako dobro je pripravljen. Jaz imam čisto vest. Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da sem opravila kvalitetno pripravljalno obdobje. Bila sem deležna več medijske pozornosti kot v prejšnjih sezonah, kar me ne moti. Vse skupaj jemljem kot del posla,« pravi Meta Hrovat. »Položaj v svetu je negotov, kar občuti vsak. Želim si, da vse skupaj name ne bi preveč vplivalo, da se bom lahko čim bolj osredotočala na svoje delo,« pravi Kranjskogorčanka.

Izpolnitev Bergantovih želja na ledeniku Val Senales

Zelo pozitiven pred ledeniškim uvodom je tudi Štefan Hadalin. Vrhničan je bil na veleslalomskih treningih hiter, zaradi višje startne številke pa ga čaka zelo težak preboj v ospredje. Pravi, da je z novim serviserjem Lojzetom Debelakom veliko časa posvetil opremi ter končno našel nastavitve, ki jih je iskal več let. Zato si upa bolj napasti. Izjemno pozitivno je lansko sezono končala tudi Tina Robnik. V Kranjski Gori ji je do uvrstitve na stopničke zmagovalnega odra zmanjkalo le šest stotink. »Zelo rada bi sezono začela tam, kjer sem jo končala. Ali so pričakovanja realna, bo pokazala tekma. Zaradi atroskopije kolena sem kondicijsko vadbo začela nekoliko kasneje. Kljub temu sem optimistična, saj smo dobro trenirali,« napoveduje Tina Robnik.

Optimističen podatek pred prvo tekmo je tudi dejstvo, da se bodo glavnemu moškemu trenerju Klemnu Bergantu uresničile želje. Prejšnji teden je namreč na predstavitvi slovenske reprezentance dejal, da si želi pred Söldnom opraviti tri treninge na z vodo utrjeni progi. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta imela v sredo in četrtek takšne razmere na ledeniku Val Senales na Južnem Tirolskem. Včeraj sta pripotovala v Sölden, kjer bosta imela danes prost dan, jutri pa bosta vadila na z vodo utrjeni ogrevalni progi ledenika Rettenbach nad Söldnom.