Na Hrvaškem so od začetka tedna zabeležili 2094 na novo okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je v tem času umrlo 20 ljudi.

Glede na dnevna poročila lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ na novo okuženih znova v Zagrebu - 211. V karlovški županiji je bilo 56 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 12 novih primerih, iz istrske pa o sedmih.

Na Hrvaškem je trenutno 3562 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 439 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 26 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 22.534 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 344 bolnikov, okrevalo jih je 18.628. Doslej so izvedli nekaj manj kot 379.400 testov.

Vodja zagrebške klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić je v sredinem pogovoru za regionalno televizijo N1 potrdila, da je smrtnost med bolniki s covidom-19, ki jih sprejmejo na zdravljenje v kliniko, deset odstotkov.

Markotićeva in novinarska ekipa N1 so bili deležni tudi agresivnih verbalnih napadov mimoidočih, medtem ko so se pripravljali na poročanje v živo, češ zakaj ne uporabljajo mask med pogovorom. Z N1 so sporočili, da so spoštovali medsebojno razdaljo med novinarsko ekipo in sogovornico. Podobno so mimoidoči verbalno napadli tudi ministra za zdravstvo Vilija Beroša, ki se je v sredo pogovarjal z novinarji komercialne televizije RTL.

Hrvaška vlada je obsodila oba verbalna napada kot nestrpnost in sovražni govor. Potrdili so tudi, da pristojne služb preiskujejo grožnji s smrtjo, ki sta ju prijeli Markotićeva in vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Potem ko je hrvaški štab civilne zaščite v sredo uveljavil ostrejše epidemiološke ukrepe za obratovanje gostinskih lokalov, so gostinci ogorčeni. Za danes je nacionalno združenje gostincev sklicalo izredno novinarsko konferenco v Zagrebu. Obenem je del sezonskih podjetnikov in obrtnikov danes za eno uro protestno zaprl svoje poslovne prostore v središču Zagreba.

V Avstriji več kot 1500 novih okužb

V Avstriji so v minulem dnevu znova zabeležili doslej rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Od srede do danes zjutraj so jih namreč potrdili kar 1552 - to je približno 200 več kot dan pred tem, 350 več kot prejšnji četrtek in obenem največ od izbruha pandemije marca letos.

O 480 novih primerih danes poročajo z Dunaja, sledita mu Spodnja in Zgornja Avstrija z 242 oziroma 224 primeri, nato Tirolska z 295, Štajerska s 119, Predarlsko s 69, Salzburg s 66, Gradiščanska s 35 in nazadnje Koroška z 22 primeri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Doslej so v Avstriji potrdili 60.224 okužb, 877 obolelih s covidom-19 je umrlo, 46.798 pa ozdravelo. Aktivnih primerov je tako 12.549. 664 bolnikov je trenutno v bolnišnicah, od tega 119 na intenzivni negi.

Na Češkem rekordnih preko 9500 novih okužb s koronavirusom

Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili 9554 novih okužb z novim koronavirusom, kar je daleč največ v enem dnevu od začetka pandemije covida-19, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Skupno se je na Češkem z novim koronavirusom doslej okužilo okoli 140.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V čeških bolnišnicah se zdravi okoli 2700 obolelih s covidom-19. Tej bolezni je doslej na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, podleglo 1172 ljudi, med njimi 35 v zadnjem dnevu.

Vlada v Pragi je napovedala, da bo kupila še 4000 bolniških postelj. Za primer velikega povečanja števila obolelih s covidom-19 bodo tudi vzpostavili zasilne kapacitete, med drugim na sejmiščih.

»Številke so katastrofalne, zdaj se mudi,« je pred odhodom na vrh EU v Bruselj za češko tiskovno agencijo ČTK dejal češki premier Andrej Babiš.

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb je Češka tako kot večina evropskih držav poostrila ukrepe za zajezitev pandemije. Od srede je druženje omejeno na največ šest oseb, za nedoločen čas pa so morali svoja vrata zapreti bari, restavracije in klubi. Prepovedano je tudi uživanje alkohola na prostem, šole pa bodo zaprte skoraj tri tedne do začetka novembra. Nošenje mask je obvezno v notranjih prostorih in na postajališčih javnega prometa.