Med šestimi visokimi predstavniki stranke je sodišče na 13 let zapora obsodilo tudi evropskega poslanca Joanisa Lagosa, ki je iz stranke izstopil lani. Pred prestajanjem kazni mu mora Evropski parlament na zahtevo Grčije odvzeti poslansko imuniteto.

Sodišče je sledilo tudi zahtevi tožilstva pri obsodbi na 13 let zapora bivšega tiskovnega predstavnika stranke Iliasa Kasidiarisa in poslanca Kristosa Papasa, desne roke Mihaloliakosa, ki zanika holokavst in občuduje nacizem. Prav tako 13-letno zaporno kazen je sodišče prisodilo še dvema vodjema stranke, ki sta tudi obsojena zaradi vodenja kriminalne organizacije - bivšima poslancema Iliasu Panagiotarosu in Georgiosu Germenisu. Na deset let zapora pa je med vodilnimi obsojen le Artemis Matajopulos.

Sodišče je pričakovano na dosmrtni zapor obsodilo člana stranke Jorgosa Rupakiasa zaradi umora protifašističnega 34-letnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013. Obsodilo ga je še na deset let zapora zaradi članstva v Zlati zori. Umor Fisasa 18. septembra 2013 je šokiral Grčijo, ki je bila sredi finančne krize, in je sprožil preiskavo delovanja zloglasne Zlate zore, odgovorne za umore in nasilje nad migranti in aktivisti levice od 90. let prejšnjega stoletja.

Več kot pet let in pol trajajoče zgodovinsko sojenje

Sodišče v Atenah je pred današnjim izrekom kazni na ponedeljkovi obravnavi zavrnilo vse olajševalne okoliščine, na podlagi katerih bi vodjem stranke lahko znižali kazni. Po več kot petih letih in pol enega najpomembnejših sojenj v politični zgodovini države je sodišče 7. oktobra Zlato zoro soglasno spoznalo za kriminalno organizacijo, kar so kot zgodovinsko razsodbo ob predsedniku Grčije pozdravile tudi glavne grške stranke.

Zlato zoro so spoznali krivo za več zločinov. Ob omenjenem umoru raperja leta 2013 so jo spoznali krivo tudi umora Pakistanca Sahzata Luckmana istega leta ter napada na egiptovske ribiče leta 2012 in člane komunističnega sindikata PAME leta 2013.

Več kot 50 od 68 obtožencev je sodišče obtožilo zaradi več zločinov - vodenja kriminalne organizacije, članstva v njej, umorov, napadov in nezakonitega posedovanja orožja. Obsojene zaradi članstva v Zlati zori oziroma kriminalni organizaciji je obsodilo na pet do sedem let zapora, poroča grška tiskovna agencija Ana. 11 obtoženih je sodišče oprostilo. Preiskave in sojenje so privedli do postopnega upadanja priljubljenosti Zlate zore, ki je bila leta 2015 še tretja največja stranka v parlamentu, na volitvah julija lani pa se prvič v sedmih letih ni uspela uvrstiti v parlament.