V predsedniški palači se je danes javnosti predstavila kandidatka za mesto viceguvernerke Banke Slovenije (BS) Arjana Brezigar Masten. Doktorica ekonomskih znanosti, ki zadnja tri leta vodi analitsko-raziskovalni center na Banki Sloveniji, je dejala, da se je za kandidaturo odločila, ker ponuja ta funkcija številne profesionalne in osebnostne izzive. Banko Slovenije vidi kot pomembno vez Slovenije z ostalimi članicami območja z evrom, prek katere lahko uresničujemo interese na področju skupne denarne politike in mednarodnih financ. Delovanje ustanove je po njenih besedah pomembno tudi za reševanje skupnih izzivov območja skupne evropske valute, doma pa je varuh finančne stabilnosti, ki je ključna za normalno delovanje gospodarstva.

»Pred Evropo in svetom so številni izzivi«

»Evropa in svet sta v zelo zanimivih časih, izzivi so številni, to pa terja znanja in izkušnje z različnih ekonomskih področij,« je opozorila Brezigar Mastenova, ki je glede svojih akademskih izkušenj izpostavila doktorat na Univerzi v italijanski Sieni, številne mednarodne objav in poučevanje na več fakultetah, trenutno pa na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Poučevala je predmete s področij makro- in mikroekonomije, finance in statistike. Sodelovala je tudi v številnih mednarodnih projektih, tudi znotraj ECB.

Poleg teoretičnega znanja je po njenem prepričanju nujno tudi praktično znanje makroekonomije, financ in bančništva. Tega je na začetku kariere pridobivala na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar), zadnja tri leta pa je direktorica analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije (BS). Ob tem je med drugim tudi članica denarnega odbora in odbora za raziskave znotraj ECB. Ker je Slovenija mala članica območja evra, so po njenem mnenju pomembna tudi poznanstva v tujini in komunikacijske sposobnosti

Brezigar Mastenova meni, da bo s svojimi kompetencami dobro dopolnjevala obstoječo ekipo v svetu Banke Slovenije ter pomagala pri še boljši koordinaciji oddelkov znotraj ustanove. Ključno vidi tudi nadaljnjo krepitev znanj znotraj BS in poglabljanje poznavanja makroekonomskih izzivov, izboljšanje motiviranja zaposlenih in poslovnih procesov, rada pa bi tudi povečala prepoznavnost Banke Slovenije znotraj evrskega sistema.

Brezigar Mastenovi se obeta podpora DZ

V poslanskih skupinah SMC, NSi in DeSUS so za Dnevnik povedali, da kandidaturo Arjane Brezigar Masten na mesto viceguvernerke Banke Slovenije ocenjujejo kot ustrezno, zato jo bodo na glasovanju v DZ, ki bo predvidoma na oktobrski seji DZ, ki se začne v ponedeljek, podprli.

V LMŠ so dejali, da kandidatka že na predstavitvi v njihovi poslanski skupini ni prišla v ožji krog. V SD, kjer se danes javno niso želeli opredeliti, pa so že večkrat povedali, da je ne nameravajo podpreti.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, je ocenil, da Brezigar Mastenova, podobno kot ostali prijavljeni kandidati, predstavlja kontinuiteto delovanja BS. V Levici bi si, kot je dejal, želeli, da bi takšno funkcijo zasedla oseba, ki bi bila sposobna presekati in kritično pogledati na pretekle zgrešene prakse Banke Slovenije - od revidiranja dela BS do pogledov na monetarno politiko. Zaradi tega je v Levici ne bodo podprli.

Brezigar Mastenovo so za kandidaturo predlagali profesorica na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak, rektor Nove univerze Matej Avbelj in Tjaša Bantan Polak iz Novartisa.

V svetu Banke Slovenije bo, če bo potrjena v DZ, Brezigar Mastnova zasedla mesto Marka Bošnjaka, ki je uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Kandidature za novega viceguvernerja so poleg Brezigar Mastenove oddali Andrej Bertoncelj, Saša Jazbec, Tina Žumer, Štefan Belingar, Anže Burger, Mejra Festić, Kristijan Hvala, Matjaž Koman in Franci Tušek. Predsednik republike Borut Pahor je kandidaturo Brezigar Mastenove v DZ posredoval 6. oktobra, po tem ko je opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin.