Vlada je v sredo odločila, da bodo v ponedeljek v šole odšli samo učenci do vključno petega razreda osnovne šole. Starejši osnovnošolci (od 6. do 9. razreda), srednješolci in študentje se bodo izobraževali na daljavo. Za nekaj zmede je poskrbel predsednik vlade Janez Janša na večerni novinarski konferenci, saj iz njegove izjave sprva ni bilo jasno, ali se bodo na daljavo šolali tudi učenci 5. razreda; iz okrožnic, ki so jih nato ravnatelji šol pošiljali staršem, pa se je izkazalo, da šolanje na daljavo velja za učence od vključno 6. razreda dalje. »V času krompirjevih počitnic bomo ocenjevali, ali je ukrep mogoče sprostiti, ga podaljšati ali zaostriti,« je v sredo zvečer povedal Janša. Izrazil je upanje, da se bodo do konca meseca razmere stabilizirale.

Maske na prostem

Vlada je ukrep sprejela, čeprav pozna stališče strokovnjakov, da je šolanje na daljavo samo na pol šola, in čeprav so predstavniki zaposlenih opozarjali, da sistem na pouk od doma še ni pripravljen. Poleg tega je prehitela svoj načrt, saj je zaprtje srednjih šol in fakultet uvrstila v prvi paket rdeče faze, zaprtje osnovnih šol pa v drugega. Pogoji za rdečo fazo še niso izpolnjeni, res pa je zelo verjetno, da bodo še ta teden.

Za prebivalce vse države je pomembna tudi Janševa obljuba podaljšanja veljavnosti turističnih bonov. Več omejitev v odlokih, ki bodo začeli veljati jutri, pa se nanaša samo na regije, kjer se novi koronavirus hitreje širi. V njih bo zaščitne maske treba nositi povsod, tudi na prostem, prepovedana bodo vsa zbiranja in prireditve z več kot deset osebami, omejene bodo storitve in športne aktivnosti…

Selekcija med regijami bo pri številu 140 potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, ki ga presegajo Gorenjska, Koroška, osrednja Slovenija, Zasavje, Savinjska, jugovzhodna Slovenija in Posavje. Na varni strani te meje so obalno-kraška, notranjsko-primorska, goriška ter, komajda, pomurska in podravska regija. Za rdeče regije bo veljala tudi omejitev prehajanja njihovih mej. Janša je še prosil župane občin, kjer so podatki slabi, a se nahajajo v »varnih« regijah, naj v okviru pristojnosti zaostrijo ukrepe.

Desetina okuženih hudo zboli

V torek so v Sloveniji odkrili 707 okužb z novim koronavirusom, kar je za skoraj tristo več od dosedanjega rekorda, doseženega v soboto. Hitra rast je skrb vzbujajoča predvsem zato, ker okoli desetina okuženih zboli tako hudo, da se morajo zdraviti v bolnišnici, petina teh pa potrebuje intenzivno zdravljenje, je včeraj opozoril Matjaž Jereb z Infekcijske klinike ljubljanskega kliničnega centra. Tako se razkriva najpomembnejša omejitev v boju proti novemu koronavirusu, namreč pomanjkanje dovolj usposobljenih zdravstvenih delavk in delavcev.

S 13. oktobrom je bila po številu okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh v Sloveniji na prvem mestu Gorenjska, sledila je Koroška, na tretjem mestu pa je bila Osrednja Slovenija. Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Matjaž Jereb je opozoril, da je po njihovih ocenah okužen že vsak stopetdeseti Slovenec, najmlajši v zdravniški oskrbi v UKC Ljubljana pa je star 42 let.

Jereba zelo skrbi, kako bo ob že tako slabih razmerah v naslednjih dneh. »Ob včerajšnjih 707 okužbah pričakujemo, da bo čez 10 dni zdravniško oskrbo potrebovalo okoli 70 bolnikov in 15 novih bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje,« je pojasnil, ob tem pa zagotovil, da bo zdravstveno osebje svoje delo opravilo po najboljših zmožnostih, kljub temu pa potrebuje pomoč celotnega prebivalstva. Pozval je k nošenju mask, razkuževanju rok in vzdrževanju fizične razdalje. »Pomembno je tudi, da okuženih ne stigmatiziramo in da okuženi ta podatek delijo z okolico,« je še dodal. »Le tako bomo lahko preprečevali širjenje okužbe. Največ, kar v dani situaciji lahko naredite za sebe in za družbo, je, da ostanete doma, če to ni vezano na službene ali druge obveznosti, ki jih imate.«

Zaenkrat zdravstvene delavke in delavce še premeščajo tako, da bo treba odpovedati oziroma prestaviti samo tiste preventivne programe, ki potekajo v skupinah, ter tiste zdravstvene posege in preglede, za katere bodo bolnišnice ocenile, da se pacientom z njimi ne mudi, sta včeraj povedala Jereb ter Marija Magajne z ministrstva za zdravje. »V nedogled to ne bo šlo,« je včeraj dvakrat dejal Jereb in poudaril, da so zaradi zadnjih podatkov o številu okuženih zelo zaskrbljeni.

Širjenje okužb z novim koronavirusom je očitno tako hitro, da vladi onemogoča uresničevanje načrta za zajezitev virusa. Načrt temelji na strategiji vlade, po kateri sprejema milejše ukrepe ter nato glede na epidemiološke podatke in podatke o zasedenosti bolnišnic oceni, ali so potrebni ostrejši. Očitno pa ni mogoče čakati od deset do 14 dni, da bi se učinki sprejetih ukrepov odrazili v podatkih, ki vlado zanimajo.

Ukrepi iz drugega oranžnega paketa so začeli veljati v petek, pogoje za tretji oranžni paket pa smo dosegli v ponedeljek. Pred tednom dni je stopnja prenosa virusa znašala 1,3, zdaj pa že 1,95, to pa pomeni, da povprečno vsak okuženi prenese virus na skoraj dve osebi, so včeraj objavili strokovnjaki z odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana (IJS). V začetku oktobra so ocenjevali, da se število novih primerov, odkritih v enem dnevu, podvoji v 17 dneh, zdaj je podvojitveni čas 7,4 dneva.

Po projekcijah IJS bomo v nedeljo dosegli kriterije tako za prvi kot za drugi paket rdeče faze. Istočasno naj bi se namreč zgodilo, da bo prvič 300 bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, od tega 50 na intenzivni negi. Pogoj števila intenzivno zdravljenih je enak za prvi in drugi rdeči paket, razlikujeta pa se po pogoju hospitaliziranih, saj jih je za prvi paket dovolj 250, za drugega pa 300. Prva dva rdeča paketa bi pomenila šolanje na daljavo za vse šole, policijsko uro, prepoved javnih prireditev, verskih obredov in porok z gosti, zaprtje športnih in trgovskih centrov, hotelov, kulturnih ustanov, frizerskih in kozmetičnih salonov. Upoštevati pa je treba, da je vlada že včeraj odstopila od svojega načrta.

Še ta teden v rdečem

Naslednji teden bi se lahko stanje začelo umirjati, če bi se kot učinkoviti izkazali prepoved zbiranja več kot 10 oseb in drugi ukrepi, ki so bili sprejeti prejšnji petek, pravijo na Institutu Jožefa Stefana. Če ukrepi niso in ne bodo prijeli, bomo kmalu presegli vse ocene zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, še kažejo njihove projekcije. Vsaj do takrat nam je lahko v tolažbo, da je Slovenija po številu umrlih bolnikov s covidom-19 glede na prebivalstvo med najuspešnejšimi članicami Evropske unije. »To govori o kakovosti našega zdravstvenega sistema,« je včeraj dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin.