Tričlansko posadko so sestavljali kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov iz ruske vesoljske agencije Roskozmos ter astronavtka Kathleen Rubins iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Iz Roskozmosa so sporočili, da se je sojuz uspešno združil z ISS in da je bil polet, ki je trajal le tri ure in tri minute, rekordno kratek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je bil prvi polet na ISS s človeško posadko, ki je trajal zgolj dobre tri ure. Običajni polet do vesoljske postaje traja približno dvakrat dlje. Do zdaj so bili hitri poleti rezervirani za rusko tovorno vesoljsko plovilo progres.

Rusija je imela do nedavnega dobičkonosen monopol pri poletih s človeško posadko na ISS. 30. maja pa je prvič po letu 2011 z ameriškega ozemlja poletela kapsula dragon ameriškega podjetja SpaceX z dvema astronavtoma na krovu.

Astronavta Robert Behnken in Doug Hurley sta se 2. avgusta varno vrnila na Zemljo, prihodnji mesec pa je napovedana nova izstrelitev plovila podjetja SpaceX. Tokrat bo njegova misija trajala pol leta.