1. Pred 1. svetovno vojno se je posvečal aviatiki, od leta 1907 je gradil letalske modele in bil med drugimi osebni prijatelj Stanka Bloudka. Na Primorskem rojeni izumitelj Franjo Bratina je:

a) patentiral okoli 20 patentov, dva tudi v Nemčiji,

b) delal poskuse z modelom žaluzijskega helikopterja in načrtoval letalo s turboreakcijskim motorjem,

c) v Ajdovščini v letih po prvi svetovni vojni zgradil prvo majhno hidroelektrarno (kasneje jo je uničilo drsenje terena),

d) zaslužen za vse, kar je navedeno v zgornjih trditvah.

2. Slovenski Intra lighting osvetljuje pisarne Facebooka, Microsofta, Ferrarija ter trgovine Armanija, Calvina Kleina in Adidasa. Kako dolgo je svetilo, s katerim so osvetlili Grand Casino s hotelom v najvišji avstralski stolpnici v Sydneyju?

a) kar šest kilometrov,

b) dolžine olimpijskega bazena,

c) štiri čevlje,

d) ravno prav.

3. Raziskovalci v Nasinem razvojnem centru pri razvoju novega električnega eksperimentalnega letala sodelujejo z/s:

a) britanskim EasyJetom,

b) Pipistrelom iz Ajdovščine, ki je že trikrat zmagal na Nasinem natečaju,

c) španskim Airbusom,

d) Felixom Baugartnerjem, znanem po skoku iz strafosfere.

4. Koliko let je imela Pia Alina Likar, ko je s pomočjo očeta dr. Boruta Likarja razvila in patentirala Memomatiko, pripomoček za krepitev spomina in osvajanje učne snovi?

a) 16 let,

b) 24 let,

c) 6 let,

d) 13 let.

5. Zolgensma je najdražje zdravilo na svetu: zanj je treba odšteti kar 2,1 milijona dolarjev na terapijo. Zaslužni za razvoj zdravila so tudi v podjetju BIA Separations iz Ajdovščine, ki:

a) je razvilo proces čiščenja genskega zdravila,

b) mu rečejo tudi Dončići slovenske tehnologije in znanosti,

c) leta 2012 osvojilo priznanje gazela notranjsko-primorske regije,

d) lahko potrdi vse zgornje trditve.

6. Luxy je:

a) ime nemškega ovčarja, ki je med 2. svetovno vojno Josipu Brozu Titu v bombnem napadu na Sutjeski rešil življenje,

b) enota za merjenje osvetljenosti,

c) največja inovacija na področju stikal za luči po 136 letih, ki jo je razvilo podjetje GOAP iz Nove gorice,

d) pametni telefon s funkcionalnostjo nočne razsvetljave.

Več na www.talentismo.si.

©Zasnova in besedilo: projekt Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost, inženirstvo, naravoslovje in tehniko.

Pravilni odgovori:

1. d. Franjo Bratina je slovenski izumitelj, rojen v Ustju v Ajdovščini. Ljudsko šolo je obiskoval v rojstnem kraju in Ajdovščini, gimnazijo pa v Ljubljani. Na Dunaju je začel študij prava, ki ga ni končal, temveč se je preusmeril v tehniko in izumiteljstvo. Med drugim je leta 1930 prijavil in dobil potrjen patent za izum radialnega razpršilca – kombinacijo reakcijskega motorja in okroglega krila (ki se kasneje sicer eksperimentalno ni potrdil).

2. a. »Osvetljuj samo, ko je potrebno, kjer je potrebno in kolikor je potrebno,« trajnostni vidik poudarjajo v Intra lightingu, nosilcu priznanja srebrna gazela Slovenije 2018, kjer oblikujejo svetlobo, ne svetilk. Ob 30-letnici načrtujejo novost: t. i. center Experience Lab za čim celovitejše doživljanje svetlobe, v katerem bo vse od prikaza svetlobe skozi zgodovino do virtualne 3D-sobe.

3. b. Podjetje Pipistrel je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal in jadralnih letal s pomožnim motorjem. Raziskovalci v Nasinem razvojnem centru Armstrong Flight Research Center v Kaliforniji v letu testirajo več Pipistrelovih električnih pogonov, ki jih podjetje sicer uporablja za svoje serijsko letalo Taurus Electro G2. S testiranjem preverjajo možnosti za razvoj novega električnega eksperimentalnega letala.

4. c. Pia Alina Likar je bila stara komaj 6 let in je s tem verjetno najmlajša inovatorka v Sloveniji, ki je pridobila patent. Memomatika je igra, ki je sestavljena iz igre spomina in zabavnega učenja matematike. Razlog, da se je te igre domislila, je, da jo je učiteljica prosila, naj pomaga sošolcem pri učenju matematike.

5. d. Podjetje BIA Separations iz Ajdovščine je leta 2019 prejelo zlato priznanje GZS severne Primorske za inovacijo razvoja procesa čiščenja genskega zdravila zolgensma za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2 (SMA). Letos je nemško podjetje Sartorius kupilo BIA Separations za kar 360 milijonov evrov, kar je tretja največja prodajna vrednost slovenskega podjetja.

6. c. Primorska gazela GOAP iz Nove Gorice je v letu 2020 predstavila prvo stikalo na svetu, ki je hkrati tudi svetilo in sveti v kar 16 milijonov barvnih odtenkov. Gre za največjo inovacijo na področju stikal za luči po 136 letih od nastanka stikala.