Napovedi niso bile obetavne, a to košarkarjev Cedevite Olimpije ni zanimalo. Kljub desetdnevni karanteni so v 3. krogu evropskega pokala proti Gran Canarii prišli do prve zmage. In to na kakšen način. Priznanega španskega nasprotnika so dobesedno razbili in mu, razen v zadnjih štirih minutah, ko so zaradi visoke prednosti nekoliko popustili, odčitali pravo košarkarsko lekcijo. Ljubljančani so se tako vključili v igro za napredovanje v drugi del, ki bi bilo v primeru tretjega poraza na prvih treh tekmah pod velikim vprašajem. V 4. krogu bodo zmaji v torek gostovali v Trentu.

Kljub težkemu položaju, v katerem so se znašli košarkarji Olimpije, ki so na tekmo prišli neposredno iz karantene, je bilo že v napovedih čutiti, da so pripravljeni na boj. V košarki velja pravilo, da ne glede na okoliščine igralcem nikoli ne moreš vzeti volje do obrambe, kar so si Ljubljančani očitno vzeli k srcu. Od prve minute so danes v Stožicah Gran Canario pritisnili na njihovi polovici igrišča in ji povzročali številne preglavice ter jih zagotovo do neke mere presenetili. Špansko moštvo je imelo informacijo, kaj se z Olimpijo dogaja, njihovi košarkarji pa so si bržkone mislili, da jih zato čaka lahko delo. Čeprav se je zmajem pomanjkanje treningov poznalo, saj so bili marsikateri meti trdi, pa niso odstopali od borbenega pristopa. Ko so po uvodnih desetih minutah začutili žogo, jim je steklo še v napadu. Prednost je začela naraščati in je ob polčasu znašala zajetnih 13 točk.

Pred nadaljevanjem je bilo mogoče predvidevati, da bolj ko bo šla tekma h koncu, bolj bodo košarkarji Olimpije upehani. Glavna naloga je tako bila, da pridejo v zadnji del s čim višjim točkovnim naskokom. Opravili so jo z odliko, saj so po zaslugi izjemno organizirane igre na obeh straneh igrišča prednost še oplemenitili in v četrto četrtino vstopili s kar plus 17. A tu se Ljubljančani niso ustavili. Še naprej so bili razigrani, hkrati pa so imeli tudi nekaj »pomoči« nasprotnika. Gran Canaria je namreč igrala, kot da bi pred tem ona deset dni preživela v karanteni in ne Olimpija. Ko je bila okoli pet minut pred koncem prednost gostiteljev že 28, je bilo jasno, da so zmaji proti pričakovanjem vknjižili prvo zmago v evropskem pokalu.

»Igrali smo odlično obrambo od prve minute, kar je bil ključ do zmage. Tudi na drugih tekmah v prihodnosti bo enako. Izjemno smo se borili, čeprav nam ni bilo lahko. Smo športniki in želimo tekmovati, ne da izgubljamo tekme za zelenimi mizami. Pripravljeni smo bili na tekmo, pokazali veliko željo in dali iz sebe vse, kar se nam je nabiralo v teh dneh med štirimi stenami. Zasluženo smo zmagali,« je povedal kapetan Olimpije Jaka Blažič, trener Jurica Golemac pa je dodal: »Neugodno obdobje je za nami. Igralci so bili osredotočeni. Držali so se tega, kar smo jim na sestankih povedali. Bili smo sveži, a nam bo na naslednjih tekmah gotovo padla energija. Zmaga je bila pomembna, saj smo si z njo marsikaj dokazali.«

Drugi tekmi 3. kroga evropskega pokala v skupini D: Bursaspor – Promitheas 84:93, Nenterre – Trento 65:71.