Kot so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce-Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija-Madžarska-Hrvaška, ena glavnih prioritet vlade v razvoju slovenske energetske infrastrukture.

»Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji,« so zapisali v vladi.

Slovesnosti ob začetku gradnje v Kidričevem se bo udeležil tudi predsednik vlade, ki bo zbrane nagovoril, ob robu dogodka pa se bo na delovnem kosilu sestal tudi z madžarskim predsednikom vlade Orbanom. Z madžarskim kolegom se bosta v pogovoru "dotaknila osrednjih bilateralnih tem, situacije glede covida-19 in aktualnih tem EU", so navedli v uradu za komuniciranje.

Daljnovod je eden od projektov, ki jih opredeljuje lani podpisani memorandum med pristojnima ministrstvoma obeh držav o sodelovanju na področjih zemeljskega plina, električne energije, jedrske energije in obnovljivih virov energije, je ob julijskem obisku na Madžarskem povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. V načrtu je med drugim tudi plinska povezava Nagykanizsa-Kidričevo, s katero bi med drugim vzpostavili dostop slovenskega trga plina do skladišča zemeljskega plina na Madžarskem ter povečali zanesljivost oskrbe v Sloveniji.