Na pot svetništva je stopil, ko je Vatikan potrdil, da je čudežno rešil življenje nekega dečka. Leta 2013 naj bi Acutis posredoval iz nebes in ozdravil brazilskega fantka, ki je trpel za redko boleznijo trebušne slinavke.

Beatificiran je bil v soboto na slovesnosti v mestu Assisi, s tem pa je stopil korak bliže razglasitvi za svetnika. Od kanonizacije ga dejansko loči le potrditev še enega čudeža.

Acutis se je maja leta 1991 v Londonu rodil italijanskim staršem. Družina se je kmalu preselila v Milano, kjer je deček preživel večino svojega življenja. Bil je računalniški navdušenec in naj bi se sam v otroštvu naučil kodiranja, piše britanski BBC.

»V njem je bilo naravno nagnjenje k svetosti,« je letos v pogovoru za časnik Corriere della Sera dejala njegova mati Antonia Salzano. Nedavno pa je za Vatican News povedala, da je veljal za računalniškega genija, a računalnika ni izkoristil za klepetanje ali zabavo.

Namesto tega je na spletu poročal o domnevnih čudežih in pomagal pri vzpostavljanju spletnih strani za lokalne katoliške organizacije. Zavedal naj bi se tudi pasti spleta, o čemer je lani spregovoril tudi Frančišek.

"Acutis je videl, da številni mladi v želji, da bi bili drugačni, na koncu postanejo taki kot vsi drugi, ko se ženejo za tem, kar prek mehanizmov potrošništva in razvedrila prednje postavijo vplivni," je dejal papež. Povzel je še Acutisove besede, da se "vsakdo rodi kot original, a številni umrejo kot fotokopije". "Naj se to ne zgodi vam," je pozval papež, čigar besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Najstnik se je sicer ukvarjal tudi z dobrodelnim delom in je svoj denar porabljal za pomoč revnim v svojem lokalnem okolju. Delal je tudi kot prostovoljec v brezplačni kuhinji v Milanu. »S svojimi prihranki je kupoval spalne vreče za brezdomce, zvečer pa jim je nosil tople napitke,« je za katoliško tiskovno agencijo CNA nedavno povedala njegova mama.

Če bo Acutis dejansko postal svetnik, številni menijo, da bi moral postati zavetnik interneta, čeprav eden že obstaja - Izidor Seviljski, učenjak iz 7. stoletja.