Z investicijo v višini 486 milijonov dolarjev (okoli 411 milijonov evrov) bodo ZDA prispevale k razvoju in distribuciji 100.000 odmerkov zdravila, s čimer bodo začeli do konca leta. ZDA pa bi si lahko prihodnje leto zagotovile še dodaten milijon odmerkov zdravila, piše na spletni strani farmacevtskega podjetja.

»Ta dogovor z ameriško vlado bo pomagal pospešiti razvoj naše kombinacije dolgo delujočih protiteles, ki ima potencial za zagotavljanje takojšnjega in dolgotrajnega učinka tako pri preprečevanju kot zdravljenju covida-19,« je ob tem povedal izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot.

V prihodnjih tednih se bo začela tretja faza preizkušanja zdravila AZD7442, pri katerem gre za kombinacijo dveh dolgo delujočih protiteles proti novemu koronavirusu, pridobljenih od ozdravljenih bolnikov s covidom-19. Na več kot 6000 odraslih bodo preizkušali preprečevanje bolezni s tem zdravilom, na okoli 4000 ljudeh pa zdravljenje, še piše na spletni strani podjetja.

ZDA so razvoj zdravila AstraZenece, ki sicer razvija tudi cepivo proti covidu-19, financirale že pred tem v višini 25 milijonov dolarjev (okoli 21 milijonov evrov).