Na Hrvaškem so prejšnji četrtek potrdili rekordno število na novo okuženih, 542, tudi v nedeljo je bilo novih primerov več kot 500. Današnje številke so nekoliko nižje, a so opravili približno polovico manj testov kot med delovniki.

Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb v Zagrebu, kjer so jih v preteklem dnevu potrdili 116. V vukovarsko-sremski županiji so našteli 17 novih primerov, v osiješko-baranjski 14 ter splitsko-dalmatinski županiji 10. Iz istrske županije so poročali o enem novem primeru, medtem ko v primorsko-goranski županiji niso zabeležili novih okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 2712 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravijo 404 bolniki s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 19.621 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 327 bolnikov, okrevalo jih je 17.582. Doslej so izvedli nekaj manj kot 361.000 testov.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu poudaril, da danes objavljene številke o novih okužbah v minulih 24 urah niso realna slika epidemiološkega stanja. Izpostavil je, da bo stanje bolj jasno sredi tedna, ko bodo vsi medicinski laboratoriji delali s polno zmogljivostjo.

Božinović je napovedal, da bodo z današnjim dnem poostrili protiepidemiološke ukrepe v državi. Med drugim bo obvezno nošenje mask na obrazu v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni možno zagotoviti najmanj dva metra razdalje med ljudmi. Med drugim to pomeni, da bodo maske obvezne tudi v gostinskih lokalih, razen za goste, ki sedijo za mizami ter uživajo hrano in pijače.

Določili so tudi nove ukrepe za vse družabne dogodke, na katerih je pričakovati več kot 50 ljudi. Božinović je pojasnil, da gre za dogodke, za katere epidemiologi doslej niso objavili posebnih priporočil, kot so to recimo storili glede različnih kulturnih in športnih dogodkov ali porok in pogrebov. Organizatorji ostalih družabnih dogodkov bodo zdaj morali najmanj pet dni pred začetkom dogodka zahtevati soglasje od lokalnih štabov civilne zaščite, je dejal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Šef hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je dodal, da so priporočili uporabo mask tudi na prostem, ko ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Pojasnil je, da gre za vrste pri bankomatih ali pri vstopu v avtobuse in tramvaje.

Capak je tudi napovedal, da bodo v torek objavili nove ukrepe, ki bodo veljali za obratovanje gostinskih lokalov. Kmalu naj bi odločali tudi o možnosti, da bi skrajšali čas samoizolacije s 14 na deset dni. »Storili bomo vse, da popolnega zapiranja gospodarstva ne bo nikoli več«, je poudaril Capak.

V Avstriji so se približali tisočici

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 979 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki pristojnih avstrijskih oblasti. Še naprej narašča število aktivno okuženih ljudi, ki trenutno znaša 11.378.

V zadnjih 24 urah so v Avstriji ob 13.668 testiranjih na novi koronavirus potrdili 979 novih primerov okužbe. To je najvišje število okužb ob ponedeljkih doslej, podatke avstrijskih ministrstev za notranje zadeve in zdravje povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Največ okužb so znova zabeležili na Dunaju, in sicer 327. Sledita deželi Spodnja Avstrija s 170 in Zgornja Avstrija s 130 novimi primeri. Na avstrijskem Štajerskem so jih potrdili 49, na Koroškem pa 30.

V slovenski severni sosedi, ki ima okoli 8,9 milijona prebivalcev, še naprej narašča število aktivno okuženih ljudi. V zadnjem dnevu se je povečalo za 358 na 11.378. V bolnišnicah je 561 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, kar je 34 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi jih je 97, v nedeljo jih je bilo 96.

Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, skupaj 855. Doslej so potrdili 56.298 okužb sz novim koronavirusom.