Nekaj po osmi uri zjutraj je bil pred stavbo vlade na Trgu svetega Marka v Zagrebu ustreljen policist, poročajo hrvaški mediji. Po poročanju novinarja Jutarnjega lista je napadalec do zgradbe vlade prišel peš izza bližnje cerkve, izvlekel brzostrelko ter začel streljati proti vhodu poslopja. Večkrat je zadel in hudo poškodoval policista, ki je varoval vhod. Obrnil se je še proti hrvaškemu saboru, izstrelil rafal in pobegnil. Celoten napad naj bi trajal zgolj kakšno minuto.

Policist stabilen

»Slišal sem streljanje. Česa takega nisem doživel niti med vojno,« je dogodek za hrvaški N1 komentiral eden od očividcev. Trg so neposredno po streljanju preplavili policisti in pripadniki posebne enote, nad središčem mesta so krožili helikopterji. Eni so zavarovali kraj zločina, vsi ostali so se podali v lov na osumljenca. Kakšno uro kasneje so ga izsledili in potrdili njegovo smrt. Sodil si je sam. 22-letnik ni bil stari znanec policije, streljal naj bi s puško očeta veterana, nezadovoljen naj bi bil s stanjem na Hrvaškem. »Dovolj je prevar in teptanja človekovih pravic brez vsakršnega prevzema odgovornosti,« je malo pred smrtjo zapisal na facebooku.

Ranjenega 31-letnega policista so odpeljali v bolnišnico, njegovo stanje je po navedbah direktorja stabilno. Ranjeno naj bi imel levo roko, ustreljen je bil tudi v trup.

»Vprašati se moramo, kako je mogoče, da lahko kjerkoli v tem mestu nekdo sredi belega dne hodi naokrog s takim orožjem? Zlasti zjutraj, ko je na ulici še toliko več ljudi?« se ob incidentu sprašuje poslanka Sandra Benčić.

Slaba varnost

Zakaj točno se je mladenič odločil za takšen napad, ne ve nihče, direktor policije pa miri, da Hrvaška ostaja ena najbolj varnih držav. Premier Andrej Plenković je podobno prepričan, da gre za primer individualnega značaja, ne pa znanilca potencialnih dodatnih napadov. Napovedal je dodatno okrepitev varnostnih ukrepov na območju, k čemur poziva tudi predsednik Zoran Milanović. »Državne inštitucije niso turistična destinacija,« je bil jasen, zato po njegovem ne bi smel več vsakdo kar prosto vstopati v poslopje vlade ali sabora. Da bi v prihodnje poskušali preprečiti kak podoben napad, je pozval k okrepitvi nadzora nad strelnim orožjem v državi.